A Somogy Megyei Adóigazgatóság területén 88 000 személyijövedelemadó-bevallás benyújtására kötelezett magánszemély közül, 6500 nem tett eleget bevallási kötelezettségének az előírt határidőig, május 21-ig. Ezért a mulasztók felszólító levelet kapnak a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól - tájékoztatott a NAV Somogy Megyei Adóigazgatóságának szóvivője, Fülöp Eszter.

A mulasztók bevallási kötelezettségüket kizárólag az eredeti 1253-as számú nyomtatványon teljesíthetik. Az 1253NY nyilatkozatot azonban már nem fogadják el. Valamint a bevallásukat határidőn túl benyújtók nem rendelkezhetnek az adójuk 1+1 százalékos felajánlásáról és nem kérhetik a bevallásukban a pótlékmentes részletfizetést sem.

A bevallásokat elektronikusan, postán vagy személyesen lehet benyújtani az ügyfélszolgálati irodákba. Azok, akik a felszólításban megjelölt határidőig  sem nyújtják be bevallásukat, akár 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírságra is számíthatnak.

A mulasztók fele 100 és 500 ezer forint közötti jövedelemmel rendelkezik, és jellemzően közfoglalkoztatási szférában dolgozik, vagy álláskeresési járadékban részesül.

Címkék: jövedelm, mulasztás, bevallás, nav, adó, gazdaság