A nemzetgazdasági miniszter a Komlóért Expó kiállítás és vásár megnyitóján mondott beszédében hangsúlyozta: Magyarország már nem tartozik a csődtől veszélyeztetett országok közé, és elérte azt is, hogy kilenc év után kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól.

"Magyarország az elmúlt három évben igenis talpra tudott állni, és 2013 ebből a szempontból akár a fordulat éve is lehet" - fogalmazott Varga Mihály, utalva arra, hogy a beruházások volumene ez év második negyedévében 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A miniszter emlékeztetett: a kormány 2010-ben kiemelten fontos célként tűzte ki, hogy Magyarország - a vállalkozások és a magánszemélyek is - kikerüljenek abból az adósságcsapdából, ahonnan nagyon nehéz volt elmozdulni.

"Naponta küszködünk a devizahitelek ügyével. Nagyon bízom benne, hogy a problémára tudunk majd olyan megoldást találni, ami több százezer embernek segít" - mondta.
Varga Mihály a települések adósságrendezéséről szólva Komlót hozta fel példaként. Rámutatott, a baranyai városnak három évvel ezelőtt több mint 3 milliárd forint tartozása volt, ebből az állam 1,6 milliárdot átvállalt, hogy több pénz jusson helyben az egészségügyre, oktatásra, s egyebek mellett a munkahelyteremtésre is.

A miniszter az adósságcsökkentésnél is fontosabbnak nevezte a foglalkoztatás növelését. "Beszélhet egy kormány bármilyen szép elképzelésekről, ha az emberek helyi szinten nem érzik, hogy munkahelyekben, életszínvonalban, lehetőségekben többet kapnak, akkor a legjobb program is halálra van ítélve" - hangsúlyozta.

Hozzáfűzte: ezért elengedhetetlen, hogy a kormányzat többet nyújtson konkrét munkahelyek teremtésében, az emberek pedig érezhessék, van perspektívája ennek a gazdaságnak.

Ma 207 ezerrel több ember dolgozik Magyarországon, mint három évvel ezelőtt, és nem elsősorban a közmunka programok, hanem amiatt, hogy megpróbáltuk azokat a vállalkozásokat támogatni, melyek a nehezebb időszakban is képesek munkahelyeket létesíteni - mondta.

Varga Mihály reményét fejezte ki, hogy a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban azok a cégek, magánszemélyek is támogatáshoz juthatnak, akik eddig nem voltak elég bátrak, hogy pályázzanak, vagy vártak terveik megvalósításával.

A Komlói Napok és Bányásznap keretében megnyílt Komlóért Expón több mint félszáz kiállító mutatja be és árusítja termékeit.

Címkék: mihály, varga, világ, válság, gazdaság