A TakarékPont - az MTI-nek eljuttatott - kutatása, illetve a hozzá kapcsolódó szociológiai elemzés szerint a diákok legfőbb pénzforrása a zsebpénz, havonta átlagosan 1-2 ezer forintot takarítanak meg belőle. Hogy ez utóbbit miként használják fel, abban nagy szerepet vállalnak a szülők.

A kutatásból kiderült, hogy 2008 óta mintegy 700 forinttal nőtt a gyerekek havi bevétele; az akkori hasonló kutatás szerint még 3300 forinttal gazdálkodhattak.

A felmérés megállapította, hogy egyre növekszik azoknak a gyerekeknek a száma, akik a zsebpénz mellett bizonyos házimunkák elvégzéséért is pénz kapnak a szüleiktől, valamint egyre többen vállalnak munkát.

Az elemzők rámutattak: a szülői viselkedésminta, például az, ha a kiadások és bevételek nyilvántartására nevelik a gyerekeket, illetve ösztönzik őket a megtakarításra, nagyban befolyásolja gazdasági orientációjukat.



Azok a fiatalok, akik kapnak ilyen jellegű támogatást a szüleiktől, jobban kontrollálják kiadásaikat, és előnyben részesítik a takarékoskodást a pénzköltéssel szemben.

Az adatok azt mutatják, hogy a serdülőkorúak és az egyetemisták a takarékoskodást alapvető eszköznek tartják céljaik megvalósításához. Egy-egy jól meghatározott célra kétharmaduk akár fél évig vagy annál tovább is hajlandó pénzt félretenni.

A gyerekek és a fiatalok elsősorban közvetlen fogyasztási célok kedvéért hajlandóak takarékoskodni, például valamilyen értékesebb műszaki cikk megvásárlására, illetve utazásra, nyaralásra vagy fesztivállátogatásra fordítják az összerakott pénzt.

A 10-14 éves kiskamaszok többségének pénzügyekkel kapcsolatos érdeklődése a felnőttvilág felé fordul. Ők már bankkártyát és saját számlát szeretnének, amit sok esetben meg is kapnak a szüleiktől - összegezte a kutatás megállapításait a közleményben a TakarékPont.

forrás: MTI

Címkék: tizenéves, zsebpénz, takarék, házi, milliárd, munka, gazdaság