A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság európai uniós projekt keretében megerősíti és magasítja a Dráva bal parti árvízvédelmi töltés egy szakaszát, melynek összköltsége 3,2 Mrd Ft. A drávaszabolcsi és kémesi öblözeteket védő 19,83 km-es töltésszakaszon már befejeződött a földmunka, jelenleg a töltéskoronán lévő aszfaltburkolat építése van folyamatban. E beruházás keretében korábban átadásra került egy új raktárépület Drávaszabolcson, és három gátőrtelep újult meg (Drávaszabolcs, Gyűrűspuszta, Kémes). A megvalósuló beruházás növeli a hátrányos helyzetű siklósi kistérség 12 településén élő közel négyezer lakos árvízi biztonságát mintegy 83 km2 területen, és javulnak a védekezés feltételei is. A fejlesztés kapcsolódik az alsó 5,1 km-es szakaszhoz, amelyet 2010 szeptemberében adtuk át.

A Dráva bal parti töltéseit ezt megelőzően legutóbb az 1980-as években fejlesztették, jelenleg a Drávasztára alatti folyószakasz védvonalán csak a mértékadó árvízszint feletti 60 cm-es biztonság teljesül a 120 cm-es előírással szemben. Az árvízvédelmi töltések tehát ezen a szakaszon alacsonyabbak az előírtnál, ezért nem elég biztonságosak. A fejlesztésre azért is szükség van, mert a Dráván levonuló árvizek hevessége miatt az előrejelzés időelőnye rövid, a védekezési lehetőségek korlátozottak, a vízgyűjtő terület döntő része pedig határainkon túl helyezkedik el, ami tovább növeli a kiszolgáltatottságot mind az előrejelzések, mind a közvetlen beavatkozási lehetőségek szempontjából.

Dráva


A Drávaszabolcs-Kémes Öblözet Projekt által érintett 12 település – Drávaszabolcs, Gordisa, Matty, Drávacsehi, Drávapalkonya, Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsepely, Drávaszerdahely, Ipacsfa, Kovácshida – a hátrányos helyzetű siklósi kistérségben helyezkedik el.

A töltés fejlesztésen túl a támogatás 6,5%-át a kapcsolódó építmények (gátőrtelepek, raktárak) felújításának, korszerűsítésének kiviteli munkái tették ki. A megújult gátőrtelepek – melyek a védekezők munkakörülményeit javítják, és így a feladatellátásuk hatékonyságát növelik - alkalmasak a Dráván levonuló árhullámok idején a védekezésirányítási, gépjavítási, raktározási és egyéb kisegítő feladatok biztosítására.

A gátőrtelepek raktárai új tetőhéjazatot kaptak, illetve mindegyik telepet saját szennyvíztisztító berendezéssel láttuk el. A drávaszabolcsi árvízvédelmi központi telepen a főépület és a mellette álló munkásszállás is teljesen megújult. Elkészült egy 576 m2 –es acélcsarnok és nyitott szín, mely a védekezéshez szükséges eszközök tárolását biztosítja – mondta el Márk László a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Az épületek felújítását követően 2012. tavaszán a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az árvízvédelmi töltésen folytatta a beruházást. A földmunka – amely közel 500.000 m3 föld beépítését jelentette – befejeződött, és a rézsűk füvesítése is megtörtént. A munka jelenlegi szakaszában készül a töltéskorona aszfaltozása, majd ősszel a kiegészítő létesítmények (zsilipek, vízmércék, rézsűlépcsők, sorompók) építésével zárul a projekt. A kivitelezési munka jelentős része az idei évben befejeződik, a projekt zárását 2014. év elejére tervezzük.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Címkék: töltés, Dráva, árvíz, milliárd, felújítás, támogatás, gazdaság