A munkanaphatástól megtisztított index 1,7 százalékos növekedést jelez tavaly júniushoz képest.  Az első félévben 1,6 százalékkal alacsonyabb volt a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatokról elmondta: a belföldi értékesítés továbbra is csökken és minden nagyobb ágazatban visszaesés figyelhető meg, amit a járműgyártás exportja csak valamelyest kompenzál.

Hozzátette, hogy az elmúlt félévben az ipar ledolgozta azt a visszaesést, amit a múlt év utolsó negyedévében elszenvedett. A termelés jelenleg a 2012. negyedik negyedév előtti szinten van.

Az előző hónapban, májusban 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 1,2 százalékkal mérséklődött a szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazított adatok szerint. Májusban a munkanaphatástól megtisztított éves index megegyezett a kiigazítatlan adattal.

Ezt megelőzően, áprilisban hét hónap csökkenés után először nőtt az ipar kibocsátása: 4,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, munkanaphatással kiigazítva pedig a növekedés 2,6 százalékos volt. Az előző hónaphoz képest áprilisban 1,3 százalékkal nőtt a termelés.

A KSH augusztus 14-én közli a júniusi ipari termelés részletes adatait.

Címkék: ksh, termelés, ipari, csökkent, gazdaság