Terméscsökkenést okozhat a hetek óta tartó száraz meleg a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közlése szerint.

A hetek óta tartó meleg, száraz időjárás terméscsökkenést okozó hatásának jelei már tapasztalhatók az őszi betakarítású növényi kultúráknál - közölte a tárca csütörtökön az MTI megkeresésére. A hőség okozta károk leginkább a kukoricát és a napraforgót érintik. Ha rövid időn belül nem esik számottevő csapadék, úgy komoly terméskieséssel kell számolni e terményeknél - tették hozzá.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta: a mostani kánikula leginkább a kukorica terméskilátásait rontotta, a korábban becsült 8 millió tonna helyett várhatóan a nagy meleg miatt lényegesen kevesebb kukorica kerül majd a magtárakba a vártnál. Az elnök szerint - amennyiben marad a forróság -, a kukorica betakarítható termésmennyisége akár egymillió tonnával is csökkenhet hetente.

Az agrártárca hangsúlyozza, hogy a száraz meleg idő aktuálisan is igazolja álláspontjukat, amely szerint Magyarországon elégtelen az öntözött területek nagysága, ez jelenleg 80 ezer hektár. A szaktárca elkészítette a vízgazdálkodásról, öntözésről és aszálykezelésről szóló Nemzeti Vízstratégiát, amely komplex módon ad választ e problémára.

A stratégia társadalmi egyeztetése lezajlott, az észrevételek, javaslatok feldolgozása folyik - áll a közleményben.

Rövid távú megoldásként a minisztérium arra hívja fel a figyelmet, hogy öntöző berendezések beszerzéséhez jelenleg is vannak támogatási formák, azokat tartalmazzák az idevonatkozó rendeletek.

Címkék: tárca, termés, hőség, agrár, kukorica, somogy, gazdaság