A dél-dunántúli régióban 33.712 db társaságiadó-bevallás érkezett be, de még csaknem két ezer hiányzik. Kapcsolódó előírásként a beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének még kevesebb vállalkozás tett eleget, alig több mint harminc ezren teljesítettek időre. Ezek elmulasztása jelentős összegű bírságokat vonhat maga után.

A dél-dunántúli régióban beérkezett bevallások 46 százaléka Baranyából (15.589 db), 31 százaléka Somogyból (10.557 db), és 23 százaléka Tolnából ( 7.566 db) érkezett. A megyék közül Somogyban a legnagyobb a mulasztók aránya, a 11.280 kötelezettből még 723-an nem nyújtották be a bevallásukat.
A május 31-i határidő nem vonatkozik azokra az érintettekre, akik a naptári évtől eltérő üzleti évre vonatkozóan készítik el bevallásukat. Ezeknek a gazdálkodóknak az adóév utolsó napját követő ötödik hónap utolsó napjáig kell benyújtaniuk a társaságiadó-bevallásukat.

A bevallás benyújtásának elmulasztása akár 500 000 forint mulasztási bírságot is eredményezhet.

Az elektronikus beszámolóból az első félév végéig összesen 30.269 db érkezett a régióban, 14.662 db Baranyából, 9.151db Somogyból, és 6.456 db Tolnából.

A beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének megszegése - amennyiben az első felszólításban szereplő határidőn belül sem teljesít az vállalkozás - 1 millió forintig terjedően bírságolható - tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság kommunikációs főreferense, Barlai Krisztina.

Címkék: mulaszt, társasági, bírság, adó, gazdaság, somogy