Egyes felmérések szerint 3 éve nem látott mértékben drágult a gyümölcs.

Elvétve találni csak almát a kaposvári piacon. A másodosztályú alma ára kilónként 250 forintba kerül.

- Keresni keresik, de mivel magas az ára, ezért nem nagyon viszik - mondta Büki Zsoltné.

Az elsőosztályú osztrák idared alma ára 350 forinttól kezdődik. De kapható 450-500 forintért is jonathan fajta.

- A piacon leginkább külföldi almák vannak, jó ízűk, idén is lesz bőven termés, fagy nem volt, remélem minőségre is jók lesznek - mondta az eladó, Rádóczi Imre.

A KSH-adatok szerint egy kilóért januárban 237 forintot kellett fizetni átlagosan, áprilisban 264 forintot. A május 297 forintos árat hozott, majd jött a júniusi 350 forint. Januárhoz képest így csaknem 50 százalékkal drágult az alma kilója. A szakemberek szerint az áremelkedés oka a tavalyi kevés terméssel magyarázható. Somogy a harmadik legnagyobb almatermelő megye az országban. Tavaly csak a szokásos termés felét, hektáronként 80-90 mázsát tudtak leszedni a termelők.

Orgel László 20 éve foglalkozik almatermesztéssel, mintegy 6 hektáron. Örül, ha szeptemberben 200 forintért el tudja adni kilóját.

- Mikor megjelenik a magyar gyümölcs, mindjárt elértéktelenedik, leviszik az árakat a multik, amit ők importálnak, annak mindig jó ára van - mondta a termelő, Orgel László.

Az idei év időjárása pedig kedvezett a gyümölcsnek. Az előrejelzések szerint jó termés várható.

- Tavasszal nem pusztított a fagy, nagy viharok, jégkár nem károsította az almákat. Nem volt egy hosszabb csapadékos idő, ami a kórokozóknak kedvezett volna - tájékoztatott a növényvédelmi szakmérnök, Tóth István.

A termelők remélik: a nyár további részében sem lesznek nagy viharok és az alma jól fejlődhet tovább.

Címkék: alma, hazai, ár, piac, arany, gazdaság