Molnár Jenő az MTI-nek elmondta, a hétvégén kezdték észlelni a méhek pusztulását Balatonlelle-Somogytúr térségében. Az egyik napraforgótáblában egy négyzetméteren 15-20 elpusztult vagy vonagló méhet találtak. A térségben hat méhész 1200 méhcsaládját érintő kár nemigen számszerűsíthető, mert a méhcsaládok nem pusztultak ki, viszont a méztermelés bizonyosan visszaesik a kijáró méhek pótlásáig - tette hozzá.

Elmondta, 4-5 éve minden évben megtörténik a térségben, hogy napraforgó-virágzás idején eltűnnek a kijáró méhek. Tapasztalataik szerint a méhészek panaszaikkal nemigen érnek el semmit, csak ha már pusztulnak egyéb védett állatok is. A mérgezésnek több oka is lehet, vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy az érintett gazda tehető-e felelőssé a történtekért, például tiltott szer használata, vagy az általa vásárolt csávázott vetőmag okozta a pusztulást - mondta az állategészségügyi hatóság területi méhegészségügyi felelőse.

A Greenpeace felkérte a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal velencei laborját, vizsgálja meg az érintett napraforgótáblát és a méhtetemeket. Az élővilág egyéb fenyegetettségétől tartva a szervezet megkereste a területileg illetékes Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot is, akik ellenőrizni fogják a közeli gyurgyalag telepeket - ez az állat előszeretettel fogyaszt méheket - , mert lehet, hogy a mérgezés ezeket a fokozottan védett madarakat is érintette.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület adatai szerint tavaly óta 20-30 százalékkal csökkent az országos méhállomány, a megmaradt termelőképessége pedig 50 százalékkal visszaesett. A méhpusztulásnak több oka is van, amelyek közül a mérgező vegyszerek használata ellen lehet a leggyorsabban és leghatékonyabban fellépni - véli a Greenpeace, amely ezért üdvözölte három "méhgyilkos" rovarölő vegyszer idei uniós korlátozását. A szervezet reméli, hogy a negyedik ilyen szer, a fipronil tilalmát is támogatja majd a tagállamok minősített többsége, köztük Magyarország is, a jövő hét elején esedékes EU Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság (DG SANCO) ülésén.

Címkék: pusztulnak, megyében, méhek, somogy, gazdaság