Évente több ezer fiatal fordul meg a Balatonon, hogy megszedje magát az idénymunkából. Azonban nem mindegy milyen munkát választunk. A legtöbben természetesen a vendéglátásban találja meg a helyét, de pénztárosok, és a hoszteszek is keresettek, sőt kertészként is jó eséllyel találhatnak munkát. A munka sokszor kemény, A Metropol körképe szerint ugyanis a szaktudást nem igénylő idénymunka fizet a legkevésbé: 500-600 forintot óránként. Azokkal az állásokkal, melyek betöltéséhez  már nyelvtudásra, vagy tanfolyam elvégzésére van szükség 700-800 forintot is meg lehet keresni. A komolyabb felelősséggel, döntésekkel járó munkakörök fizetnek a legjobban: óránként átlagosan 1000-1200 forintot.

A fenti árakat azonban az is befolyásolhatja, hogy a munkáltató biztosít-e szállást és étkezést a diákoknak, vagy önmaguknak kell azt megoldani.

A diákok egyébként 15 éves kortól is dolgozhatnak a nyári szünetben. Ám mielőtt belevágnának bármibe, érdemes tájékozódni, mert sok az átverés.

Egy régebbi cikkünkben pedig összegyűjtöttük, adózási és foglalkoztatási szempontból mire kell figyelni, ha valaki diákmunkát vállal. Ezeket jó tudni, mert néhány munkavállaló hajlamos pár dologról megfeledkezni.

Címkék: nyár, átverés, tanuló, munka, diák, gazdaság