Majdnem 80 ezer hektárt érintett a tavaly nyári aszály Somogyban. Száz éve nem volt ekkora szárazság: a gazdák több mint ezer bejelentést tettek az őket ért kár miatt a megyében.

Róna Péter közgazdász szerint a magyar mezőgazdaságnak óriási károkat okoz az, hogy nem szabályozzák a vízgazdálkodást az országban.

- Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdaságnak annyit kellene kitermelni minden 2 évben, ami 2 évre elegendő, mert az árvíz és az aszály elviszi, veszteséges állapotba hozza a mezőgazdaságot. Ez azért van, mert nincs megcsinálva a vízgazdálkodás - Róna Péter, közgazdász.

Ezen változtatnának most az új vidékfejlesztési pénzekből. Víztározókat, csatornákat építenének és a Balatont, illetve a Dráva-mentét is fejlesztenék.

- Élővízeinket megvédhetjük a vidékfejlesztési és mezőgazdasági integrációval. Élőmunkaigényes mezőgazdasági munkákat támogathatunk. Alternatív energia lehetőségeinket a biomasszától a hőenergiáig kihasználhatjuk. - Gelencsér  Attila, elnök, megyei közgyűlés.

A tervek szerint jutna pénz a kaposvári egyetemen kutatásfejlesztésre is. Ezzel Somogy versenyképességét növelnék hosszútávon, hogy kevesebb szegény ember éljen a megyében.

Címkék: somogynak, gelencsér, milliárd, attila, forint, gazdaság