Mindenki igyekezett teljesíteni a nemzeti dohánybolt megnyitására vonatkozó vállalását, de voltak, akik még nem tudtak megnyitni - mondta Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. marketing és kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Emlékeztetett arra, hogy legfeljebb 15 nap türelmi idő áll rendelkezésükre azoknak a koncesszió-gyakorlóknak, akik még nem nyitották meg a boltot. A türelmi idő lejárta után a kiírónak lehetősége van azonnali hatállyal a koncessziós jogot megvonni.

Légrádi Petra közölte, hogy a nemzeti dohányboltok ellenőrzését a két illetékes hatóság, a fogyasztóvédelem és a NAV megkezdte. A megjelent kormányrendeletnek megfelelően a dohánykészletekről szóló jelentést először szeptember 1-jén kell a boltoknak megtenniük.

A boltok nyitásakor adódott gondokkal kapcsolatban a kommunikációs vezető elmondta, hogy nem mindenki tette ki a kötelező két táblát, több helyen a cégér hiányzott, amit pótolni kell. Nem kapták meg mindenhol a teljes megrendelt dohányáru- készletet, a gyártók és forgalmazók nem mindenütt látták el teljes egészében a nemzeti dohány boltokat.

Légrádi Petra elmondta: a régi trafikosok közül mintegy 300-an jelentkeztek további árusításra, közülük 60-at már írásban értesítettek arról, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. felajánlja a további árusítás lehetőségét.

A kommunikációs vezető hangsúlyozta, ez még nem jelenti azt, hogy ne lenne további teendőjük az értesített régi trafikosnak. A kiküldött értesítést, okiratot aláírva vissza kell juttatniuk, amelyet a nemzeti fejlesztési miniszter is szignál hitelesítésül, és a mindkét fél által aláírt okirat birtokában folytathatja a régi trafikos a további működését.

A második körben 1417 településre meghirdetett koncessziós pályázatra idáig 2789 pályázati anyag érkezett, de ez a szám még változhat, mert a július 1. éjfélig feladott pályázatok folyamatosan érkeznek. A feldolgozásra és elbírálásra 30 nap áll rendelkezésre, amely további 30 nappal meghosszabbítható, addig az ideiglenesen kijelölt árusok értékesíthetnek ezeken a településeket - tette hozzá Légrádi Petra.

Címkék: trafikbolt, Somogyban, érkezett, nem, pályázat, gazdaság