Magyarország vidékfejlesztési programjára hét év alatt több mint 3.4 milliárd eurót kap az Európai Uniótól. E mellé a hazai kiegészítés ennek 25 százaléka, így a teljes összeg 1275 milliárd forint.

- A legnagyobb arány, a versenyképesség fokozására kerül meghatározásra, így a mezőgazdasági üzemek, beleértve az élelmiszeripari üzemek fejlesztésére is 42 százalékát szánjuk a vidékfejlesztési programnak - V. Németh Zsolt államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium.

A versenyképesség mellett a turizmusra, valamint a mikro és kisvállalkozások támogatására és a helyi termékek piacrajutására is lesz pénz. Jelentős, 340 milliárdos forrás jut még a mezőgazdasági és erdészeti területek helyreállítására. A mezőgazdaságra 10 százalékkal több pénzt kapott az ország mint az előző 7 évben. A területalapú támogatás elérte az uniós felsőhatárt, ami hektáronként mintegy 250 euró. Ez pénz a továbbiakban nem nő. Azok a gazdák, akik a minimális, 7500 euro alatti támogatást kérik egyszerübben juthatnak hozzá a pénzükhöz.

- Nagyon leegyszerűsődik a kérelem benyújtási lehetőség, egy csomó igazolástól eltekintenek, tehát szinte automatikusan meg lehet kapni a 7500 euro alatti támogatásokat a jövőben. ez nem jelentéktelen mert somogy megyében a 6 ezer egynéhányszáz támogatásra jogosultnak több mint fele ilyen - Gombos Sándor megyei elnök, Magyar Agrárkamara.

Emelekedik a fiatal gazdák támogatása. Az eddigi 40 ezer euró helyett, a jövő évtől már 70 ezer euróra pályázhatnak és 5 szaázalékra nő a normatív támogatásból rájuk fordítható összeg. Az ország a hét év alatt csaknem 7100 milliárd forinthoz jut, ami egy főre vetítve 712 ezer forintnak felel meg. Így számolva Magyarország a második legtöbb pénzt kapta a 28 tagállam közül.

 

Címkék: vidék, fejlesztés, pénz, somogy, gazdaság