A trafikok ideiglenes működéssel nem árusíthatnak dohánytermékeket a nyári fesztiválokon - erről Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. vezetője beszélt szerdán az M1 reggeli műsorában.

Az NDN Zrt. vezérigazgatója elmondta: ideiglenesen nem lehet kitelepülni a fesztiválokra, csak akkor van lehetőség dohánytermék árusítására, ha a trafikos a fesztivál helyszínére jelenti be a tevékenységét, és erre megkapja az engedélyt.

Gyulay Zsolt kiemelte: a kormány célja ugyanakkor nem az, hogy a fesztiválokra és a fiatalok által sűrűn látogatott helyekre "odatelepítsen az orruk elé cigarettát, hogy minél többet dohányozzanak". A Sziget Fesztivál helyszínére utalva hozzátette: például a III. kerületben nagyon sok Nemzeti Dohánybolt van, ahol be lehet szerezni a dohánytermékeket.

Az NDN vezetője hangsúlyozta, hogy a törvény a fiatalok védelméről szól, és célja, hogy visszaszorítsa a dohányzást. Kifejtette, hogy Magyarországon évente 35 ezer ember hal meg a dohányzás miatt, és 15 milliárd szál cigaretta fogy egy évben.

Gyulay Zsolt reményét fejezte ki, hogy "ez az intézkedés, amekkora indulatokat kivált, néhány hónap, vagy akár egy éven belül beigazolja azt, hogy ez egy nagyon jó döntés volt a dohányzás ellenében."

Légrádi Petra, az NDN kommunikációs vezetője az MTI-nek megerősítette, hogy dohánytermékek árusítására sem ideiglenesen, sem mozgóárusítással nincs lehetőség a fesztiválokon. Árusítás kizárólag abban az esetben lehetséges, ha a koncesszió jogosultjának működési engedélye egybeesik a fesztivál helyszínével.

A soproni VOLT Fesztiválon és a Balaton Soundon feltehetőleg még lehet majd dohányterméket kapni, mert július 1-jétől 15-ig a régi trafikok még kiárusíthatják fennmaradt készleteiket a törvény értelmében.

Címkék: dohány, sound, cigaretta, fesztivál, balaton, gazdaság