Sok településen még nincs nyertese a trafikpályázatoknak, így átmenetileg jó lehetőség a mozgóárusítás, ám azt a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek kell felmérnie, hogy erre milyen kapacitásai vannak - mondta a Fidesz szóvivője az M1 Ma reggel című műsorában hétfőn. Hoppál Péter hozzátette: örülnének, ha az ellátás zökkenőmentes lenne.

A NAV korábbi tájékoztatása szerint több mint ötezer nemzeti dohánybolt nyílt meg hétfőn, július 15-től már csak ezekben lehet dohányárut kapni Magyarországon. A koncessziós jogot nem nyert hagyományos trafikok július elsejéig vehettek cigarettát, amelyet július 15-ig adhatnak el.

Az alábbi képre kattintva az országos települési trafikkeresőben böngészhet, a KaposPont pedig korábban az Önök segítségével itt próbálta összegyűjteni a somogyi megyeszékhelyen nyíló dohányboltokat.

OK trafik MTI Mészáros János OK


A hivatalhoz a legutóbb közzétett adatok szerint 5310 engedélykérelem érkezett, amelyből 5258 engedélyt már ki is adtak. A fennmaradó néhány engedélykérelem esetében is arra törekszik a hatóság, hogy a lehető leghamarabb kiadja a trafikosok számára a szükséges engedélyt, ha a törvényi előírásoknak megfelelnek. Somogyban ez az arány időszerűen 162/162.

Ahol az állandó lakosok száma a kétezer főt nem haladja meg, más üzletben is lehet dohányt venni, feltéve, hogy az üzlet egyébként megfelel az előírásoknak. Az ilyen, úgynevezett ellátókra az önkormányzatok tehetnek javaslatot. Vagyis arra, hogy a településen melyik szolgáltatót jelöljék ki a dohány-kiskereskedelmi ellátásra - válaszolta a Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője a KaposPont kérdésére. Megyénkben 245 település közül 148-ban nem nyílt most trafik. Ez, a települések mintegy 60 százalékát jelenti.

OK trafik MTI Mészáros János OK

Légrádi Petra szólt arról is, hogy közel 300 pályázat érkezett arra a felhívásra, amelyre a korábbi koncessziós pályázaton vesztes, legalább 20 éve trafikot üzemeltetők jelentkezhetnek. A pályázatok eredményeit hamarosan közzéteszik - mondta.

A törvény májusi módosításával - amelyben tízszázalékos garantált árrést biztosítottak a dohánytermék-kiskereskedőknek - a termékkör tovább bővült: a trafikokban jégkrémet és fagylaltot is árulhatnak.

A jogszabály megtiltja a fiatalkorúak kiszolgálását, és azt is előírja: meg kell tagadni a cigaretta értékesítését, ha fennáll a gyanúja, hogy a felnőtt vásárló 18 éven alulinak adja tovább azt. Fiatalkorúak nem csak cigarettát, mást sem vásárolhatnak a trafikokban.

forrás: MTI, fotó: Mészáros János (MTI)






Címkék: mozgó, árus, üzlet, engedély, dohány, trafik, nemzeti, bolt, gazdaság