Horvátország július 1-jén csatlakozik 28. tagállamként az Európai Unióhoz. Ennek aprópóján, Július 1-jétől,a magyar-horvát határ legtöbb közúti átkelőhelyén közösen ellnőríznek a magyar és a horvát vámosok valamint bevezetik az egymegállásos ellenőrzést, vagyis az utazóknak elég egyszer megállniuk - tájékoztatta a Belügyminisztérium az MTI-t.

A Belügyminisztérium jelezte: a határforgalom-ellenőrzésre vonatkozó megállapodás célja, hogy könnyebben átjárható legyen a magyar-horvát határ, csökkenjen a várakozási idő.
Az egymegállásos rendszer a legtöbb átkelőre vonatkozik, ugyanakkor nem vezetik be azt a dunai határforgalomban, továbbá Drávaszabolcs és Barcs közúti, valamint Magyarbóly vasúti határátkelőhelyén. Utóbbiaknál továbbra is mindkét ország saját területén, önállóan ellenőrzi a határforgalmat.

Letenyénél, a közúti átkelőn a horvát oldalon ellenőrzik közösen a személyforgalmat, az autópálya-átkelőn pedig magyar oldalon, a teherforgalmat azonban továbbra is külön ellenőrzi a két ország. A további határátkelőkön magyar területen lesz az ellenőrzés.
A tárca arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy Letenye-Muracsány (Gorican) közúti határátkelő hétfőtől egész évben nyitva áll a nemzetközi személyforgalom előtt. Ezt eddig a nyári időszakok kivételével csak a helyi lakosok használhatták.

A kamionok továbbra is csak a régi, közúti átkelőt vehetik igénybe, az autóbuszok pedig változatlanul kizárólag az autópályán léphetik át az államhatárt.

Címkék: megállásos, egy, horvát, magyar, ellenőrzés, gazdaság