A törvény értelmében a jövőben csak az a magyar és uniós állampolgár vehet földet Magyarországon, akinek szakképzettsége van, vagy legalább három éve mező- és erdőgazdasági tevékenységet folytat, vagy legalább 25 százalékban a tulajdonában álló, itt bejegyzett mezőgazdasági termelőszervezet tagja.

A külföldiek jelenlétét teljesen nem lehet kizárni az uniós alapelvek miatt, a kormány szerint azonban a szigorítás biztosíték lehet. A MAGOSZ alapvetően támogatja a törvényt, de a külföldiek elleni fellépést kevésnek tartják.   

- A földtörvény életbelépése még mindig hagy lehetőséget arra, hogy kijátszásra kerüljenek ezek a szabályok. A másik komoly gondunk az, hogy aki idáig már valamilyen szempontból, vagy valamilyen jogszerűtlen alapon tulajdont szerzett, vagy földbérlete van, azokat nagyon nehezen tudjuk megfogni - Szabó Tamás megyei elnök, MAGOSZ.

A földművesek 300 hektár földet szerezhetnek meg, birtokuk felső határa pedig 1200 hektár lehet. Az állattartó telepek üzemeltetői és a vetőmagtermelők viszont a korábban tervezett 1200 helyett 1800 hektár földet birtokolhatnak. Családon belül a területek összeadódhatnak, a nagyüzemek esetében pedig felülírható az 1800 hektár. A gazdák szerint ez a méret már a nagybirtokok közé tartoznak, amik ellehetetleníthetik a kisebb termelőket.

Az új törvény nem rendelkezik a fiatal pályakezdő gazdálkodókról. Az őket tömörítő országos szövetség is támogatja a törvényt, de az szerintük nem hozza helyzetbe őket.

- Az új földtörvény a már meglévő gazdálkodókat hozza helyzetbe és nagyon megnehezíti az új belépők helyzetét. Tehát ebből adódóan a fiatal pályakezdő gazdálkodók helyzte is nehezebb lesz, sokkal nehezebben tudnak vállalkozást alapítani és sokkal nehezebben tudnak a termelésbe kezdeni - Bognár István elnökségi tag, Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége.

Azt javasolják, hogy a fiatal pálykezdő gazdálkodókat önálló kategóriaként kezelje a törvény, rájuk pedig más szabályok vonatkozzanak.

Somogyban az a helyzet, hogy hatezer támogatásra jogosult van és a normatív támogatások 54 százalékát 49 cég, vagy személy veszi fel.
A megyei agrárkamara vezetője az uniós irányelveknek megfelelően még jobban elosztaná a támogatásokat, amivel a helyben maradást és a helyi gazdálkodást támogatnák.
Legfontosabb rendelkezésnek a helyi földbizottságok létrehozását tartja. Ezek jóváhagyása kell a termőföld adás-vételéhez. A tagságot a helyi gazdálkodók adják.

- Ők tudják, hogy ki a spekuláns, ki a helyben lakó gazdálkodó és ők egy nagyon fontos szűrőt alkotnak majd, mert mondjuk egy táblára bemegy mondjuk öt pályzat abból az ötből kettő nyilvánvaló nem helyben lakó gazdálkodó, azt ők kiszűrik és a talpon maradó háromból a minőség döntse el hogy ki kapja - Gombos Sándor megyei elnök, Nemzeti Agrárkamra.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége a földtörvény visszautasítását kéri a köztársasági elnöktől. Azt mondják, az általuk képviselt társas vállalkozások alapvető érdekeit, működésüket, valamint több tízezer ember munkahelyét veszélyezteti hosszútávon a jogszabály.

Címkék: magosz, gazdák, törvény, mezőgazdaság, föld