Ott azonban, ahol a fűtés is a közös költség része, kérték a lakók a csökkentést, így 1-2 ezer forinttal kevesebbet fizetnek havonta.

Nem is ég a villany napközben mert időkapcsolónk van és ez reggel fél hattól este 8-kor kapcsolódik csak be, tehát hiába nyomja valaki napközben a villanyt. Ezzel is spórolnak - mondja az egyik 10 emeletes ház lakója. Korábban sokan megszokásból nappal is felkapcsolták a villanyt a lépcsőházban. Évente fél milliót fizetnek így is az áramért, ezért nekik is jól jött a 10 százalékos rezsicsökkentés. A 40 lakásos társasházban azonban ez mindössze pár száz forintot jelent családonként havonta, ezért nem kérték, hogy ennyivel csökkentsék a közös költséget.

- Annyira nem hiányzik szerintem egyik háztartásnak sem. Viszont a felújításra nagyon jól jön. Mert elég sok mindent meg kell csináltatni - mondta Kenyeres Jánosné.

A legnagyobb lakásnál a 10%-os csökkenéssel 29 forint megtakarítást lehet elérni. A kisebbnél 17 forintot jelent ez. A szemétszállítás pedig további 120 forintot jelentene majd júliustól - mondja Kaposvár egyik legnagyobb társasházkezelőjének ügyvezetője. Ha ezek az összegek bent maradnak a társasházaknál az több 10 ezer forintot jelenthet. Valahol azonban megéri inkább a csökkentést választani.

- Azoknál a társasházaknál ahol saját központi kazánház biztosítja a fűtést. Ott jelentősebb ez a csökkenés. Ezeknél az épületeknél érvényesítettük is - mondta a Kapos Globál Kft. ügyvezetője, Matucza Tünde.

Például az egyik Bajcsy Zsilinszky utcai társasház tavaly 23300 forint közös költésget fizett a fűtéssel együtt, addig idén már 1700-al kevesebbet. Ahol nincs benne a fűtés a közös költségben, ott átlagosan 4-5 ezer forintba kerül a ház fenntartása Kaposváron. Hogy a  rezsicsökkentés második lépcsőjének költségmegtakarítását visszakérik-e a lakók arról a lakógyűlések döntenek majd.

Címkék: kazán, társasház, központ, rezsi, pénz, gazdaság