Az elmúlt néhány évben a válság ellenére is tombolt a cégalapítási kedv Magyarországon. Ez azonban inkább csak „hazai sajátosság” volt, nem pozitív eredmény. A legutóbbi időkig rendre több vállalatot alapítottak hazánkban, mint amennyi megszűnt: 2011-ben például közel kétszeres volt az alapítások száma a törlésekéhez képest. Az Opten Kft. előrejelzései alapján azonban – a modern cégtörténelemben először – idén mintegy 1,2-szer nagyobb lehet a cégjegyzékből kivezetett cégek száma az alapításokénál.

Az adatok alapján a legstabilabb megyének Pest (Budapest nélkül), Vas, továbbá Tolna, Győr-Moson-Sopron és Baranya bizonyult. Ezekben a megyékben a legstabilabbak a cégek helyzetei, olyannyira hogy a Pest megyei cégek az országos átlagot is kedvező irányba mozdítják el.

A végrehajtások arányát megfigyelve Somogy és Tolna megye számít magasan a legveszélyesebb területnek, ami valószínűleg arra is visszavezethető, hogy a nagy végrehajtási arányú vendéglátó- és építőipar felül-, míg az igen biztonságosnak tekinthető infokommunikációs és tanácsadói szektor nem igazán elterjedt ezekben a megyékben.  A legbiztonságosabb megyékben – Zala, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar – jellemzően felülreprezentált az alacsony végrehajtási aránnyal rendelkező mezőgazdaság, így ezek az országrészek ebből a szempontból sokkal stabilabbak is.

Összességében ugyanakkor elmondható, hogy a végrehajtások aránya lassan növekvő tendenciát mutat az egész országban.

Forrás: hrportal.hu

Címkék: alapítanak, szűnik, amennyit, mint, meg, több, cég, gazdaság