Az állattartók is nagy munkában vannak, ők a szénát bálázzák. Takarmányhiány idén nem lesz, mint a tavalyi aszályos évben.

Idén először gurultak ki a kombájnok a toponári földekre. Őszi árpát aratnak 52 hektáron. Azt mondják, nem az igazi az idei termés.

- A kora tavaszi tél megsanyargatta ezt a növényt, időben nem lehetett kiszórni rá a műtrágyát, késtek a tavaszi munkák és gondolom ez is befolyásolta az árpa termését - mondta a Kapostáj Kft. műszaki vezetője, Horváth István.

A széna viszont az előző évekhez képest ígéretesnek tűnik. A csapadékos időjárás jót tett a fűnek.

- Várhatóan ez a széna ásványi anyagokban, tápértékben messze felülmúlja a tavalyit. Ennek használ az állattartók élvezhetik a hasznát és a széna ára is megáll, nem fog az egekbe szökni - mondta a növényvédelmi szakmérnök, Tóth István.

Somodorban már végeztek a kaszálással, most bálázzák a szénát. Kocka és körbála készül mintegy 36 hektáron.

- Fűszénát takarítunk be az állatállományunknak, hál istennek az elmúlt évekhez képest jobb eredményekkel számolunk. Ez a rendeken és a bálák számán is jól látszik - tette hozzá Pongrácz István gazdálkodó.

Februárban szinte üresek voltak a tárolók, három évvel ezelőtti szénát etettek az állatokkal. Sokan vágóhídra vitték állataikat, mert már nem tudták etetni őket.

Címkék: vágóhíd, somogyban, elindult, aratás, somogy, gazdaság