Az elmúlt év legnagyobb somogyi fogása egy 300 milliós adócsalás volt. Az ellenőrök egy egymilliárd forintot érő úszómedencével és konditeremmel felszerelet villát, luxusautót, sportmotort, és a tulajdonosok több bankszámlán vezetett vagyonát foglalták le. 

Az elmúlt évek vagyonosodási vizsgálatai azonban kezdik elriasztani az ügyeskedő cégtulajdonosokat. Az általunk megkérdezett könyvelő szerint a szigorodó adóhatósági eljárások miatt az ő ügyfelei igyekeznek pontosan elszámolni a hivatallal. Pappné Vörös Judit, az Adó és Számvitel Kft. ügyvezetője azt mondja: "a kliensek iIgykeznek betartani az általunk mondott instrukciókat, hiszen tulajdonképpen valóban egyensúlyban kell tartani azt, hogy a vállalkozó milyen életvitelt folytat és azt, hogy ő és a családja milyen jövedelemre tud szert tenni.

A megyei adóhival tapasztalatai azonban nem ezt mutatják. Az elnúlt évben 48 vizsgálatot végeztek. Ennek 83 százalékában, vagyis több mint háromnegyedénél állapítottak meg adóhiányt. A teljes összeg több mint fél milliárd forint volt. Átlagosan 13 millió forintot nem fizettek be az érintett vállalkozók.

Vagyonosdodási vizsgálatra adhat okot az adóbevallás elmulasztása, az életvitelre fordított kiadások és a bevallott jövedelem aránytalansága, nagyobb összegű életbiztosítás, vagy értékes vagyontárgyak adás-vétele. A NAV Somogy Megyei Igazgatóságának sajtóreferensétől, Fülöp Esztertől megtudtuk, hogy jelenleg 56 vagyonosodási vizsgálat van folyamatban és 21-et fejeztünk be az idei évben.

Idén júliustól az adóhatóság az eddigieknél jóval könnyebben juthat banki adatokhoz. A pénzintézeteknek azonnal ki kell adniuk ügyfeleik számlaadatait, ha azt az adóhivatal kéri.

Címkék: bevall, könyvelő, büntet, vállalkozó, csal, NAV, adó, gazdaság