Bánki Erik fideszes európai parlamenti képviselő a felszólalásáról közleményt adott ki. Ebben azt írja, hogy az Európai Unió lakosságának több mint 5%-a számára nem biztosított a megfelelő lakhatás. Emellett a gazdasági és pénzügyi válság következtében nagyon nehéz a helyzetük azoknak a családoknak is, akiknek ugyan van fedél a fejük felett, nem képesek azonban a lakásfenntartási költségeiket finanszírozni.

Ezzel kapcsolatban a képviselő az Európai Unióban egyedülállónak nevezte azt a kezdeményezést, amit a magyar kormány a rezsicsökkentés terén tett az emberek megélhetésének és lakásfenntartásának támogatása érdekében. Bánki hozzátette, hogy a rezsicsökkentés mellett az energiatakarékos, zöldítő beruházások támogatása is egy további nagyon fontos lépés, amelyre megfelelő uniós támogatások is rendelkezésünkre állnak. A lakásfenntartási költségek csökkentésére és a pazarlás megszüntetésére ugyanis hosszútávon fenntartható alternatívát kell kínálni.

A fideszes képviselő tegnap esti felszólalásának különös aktualitást ad az a hír, miszerint a régiónkban másodikként, Lengyelországban is jelentősen csökkentik a villamos energia árát. Így július első napjától 3,9 és 4,6 százalék közötti mértékben fog csökkenni a lengyel háztartások áramdíja.

Magyarországon a kormány intézkedésének köszönhetően 2013. január 1-jétől 10 százalékkal csökkent a távhő, a gáz és az áram ára. Ezenfelül, idén július 1-jétől a szemétszállítás, a víz és a csatorna díja lesz 10 százalékkal kevesebb, a tavaly december 31-i árakhoz képest; ugyancsak júliustól csökken a kéményseprés és a szennyvízszippantás díja is. A Fidesz márciusban aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy az emberekkel összefogva megvédje a rezsicsökkentést, mert ez minden magyar család ügye. Már közel 2 millióan támogatták az intézkedést, ami azt bizonyítja, hogy az emberek hisznek a rezsicsökkentésben és szükségük van rá.

Címkék: lakhatás, rezsi, Európa, szociális, csökken, gazdaság