Kisfilmmel kampányol a szakminisztérium a helyi termékek vásárlása mellett. Azt mondják, a globális élelmiszeripar ellen csak tudatos vásárlással lehet felvenni harcot.

- Elsődlegesen arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a termékek megvásárlásával és fogyasztásával egyfajta multiplikátor hatást tudunk elérni, ami a helyi gazdaság fejlesztésben döntő, emellett kedvező hatással van a vidéki térségek fejlődésére, helyiek életére, munkahelyek megőrzésére, munkanélküliség kezelésére és talán a térségi elvándorlás csökkentésére - Kis Zoltán osztályvezető, Vidékfejlesztési minisztérium.

A kaposvári vásárcsarnokban és piacon számtalan kistermelő és kisvállalkozás termékét lehet megvásárolni. Az emberek keresik is a hazait.

- Fontos az, hogy friss áru legyen, ezért szeretek a piacra járni. Persze, hogyha magyar árunak még jobban örülök, az ár is fontos, de az árérték arányt nézem elősorban - Tabi Gábor.

A multik áraival nehéz versenyezni. A túlélés érdekében azonban lépéskényszerben vannak a kistermelők.

- A vásárlók keresik a hazai termékeket, és a multikkal meg úgy tudunk versenyezni, hogy egy kicsit mindig szoktunk akciózni, itt a táblán is mutatja, hogy jöjjenek ide vásárlók- Toronyi László hentes, New Meat kft.

A megyeszékhely önkormányzata Kaposvári védjegy névvel a helyi élelmiszerek fogyasztására ösztönöz, és a foglakoztatás bővítésére indít programot. A Fino-Food tejipari cég, a cukorgyár és a Kométa is érdekelt abban, hogy a helyit vásárolják az emberek.

- Ennek számos előnye lenne, mind az adóbevételeket tudnánk növelni itt regionálisan, illetőleg az alapanyagtermelőknek is biztos piacot tudnánk nyújtani, és nem utolsósorban a saját dolgozói létszámot tudnánk biztosítani, illetve még akár növelni is - Hollósy Tibor úgyvezető igazgató-helyettes, Kométa 99 Zrt.

A szakminisztérium a jövőben az ország több pontján hozna létre helyi piacokat, termékboltokat, hogy a megbízható eredetű, egészséges áru közvetlenül jusson el a vásárlókhoz.

Címkék: hívták, figyelmet, vásárlására, fel, termékek, magyar, gazdaság