Somogyban is az országoshoz hasonló a helyzet. Néha hónapokat kell várniuk a munkáltatóknak egy-egy álláshely betöltésére.

Ennek a fogaskerék gyártó üzemnek a tulajdonosa áprilisban azt nyilatkozta a Kapospontnak, hogy a meglévő 50 dolgozója mellé még sok munkatársat felvenne, de nincs elég jól képzett szakember.

- Nehézség például a szakember utánpótlás, akiket felveszünk, mi képezzük őket tovább, mert a szakképzés elég gyenge lábon áll mostanában - mondta a Szabó Fogaskerékgyártó Kft. tulajdonosa, Szabó Ferenc.

2013 csúcsot jelent a korábbi évekhez képest a szakemberhiány terén. A hazai munkáltatók több mint egyharmada nehezen talál megfelelő dolgozót. A szakmunkások, a mérnökök, a vendéglátósok és az orvosok nagyon keresettek külföldön. A kinti magas fizetések miatt nagyon sokan döntöttek úgy az elmúlt években, hogy más országban próbálnak szerencsét.

Somogyban mások mellett gépi forgácsolót, hegesztőt, gépész-, és villamosmérnököt, valamint pszichológust nehéz találni. Sok esetben a képzettség, a gyakorlat hiánya, a nyelvtudás és az egészségügyi alkalmatlanság miatt.

- Jellemzően, ha egy munkáltató bejelenti a munkaerő igényét, akkor azért egy-két-három hét alatt feltöltjük ezt az állást. Az ilyen szakmáknál, ahol viszont kevesebb szakember áll rendelkezésre, az mondjuk egy-két hónapos időintervallumot is igénybe vehet - tájékoztatott az SMKH megyei munkaügyi központjának igazgatója, Szikra László.

A munkaadók egy része a meglévő dolgozóit képezi tovább, átszervez, vagy új munkavállalót keres. A legtöbb, mintegy 40 százalék azonban nem dolgozott ki semmiféle tervet a szekemberhiány megoldására.

Címkék: ember, munkaadó, szak, munkavállaló, somogy, gazdaság