Ez derül ki az ország legnagyobb lakossági bankjának, az öngondoskodásról szóló felméréséből. Kitűnik, hogy a somogyiak az országos átlaghoz képest többet tesznek félre.

A megkérdezettek több mint 50 százaléka a megtakarításait a bankban tartja, sajnos egy ilyen 37 százalék körül pedig csak és kizárólag otthon tartják a pénzüket.

Az OTP felmérése szerint az elmúlt fél évben 5 százalékkal emelkedett azok száma, akik valamilyen formában takarékoskodnak. Az egyetemista korosztály ruházkodna (40%), utazna (26%), okostelefont vásárolna (23%), vagy éppen tanulmányaira költene (30%). Egy kisebbik részük lakást vásárolna (18%). A harmincasoknak már más céljaik vannak.

- Ebben a korosztályban jellemzően lakásfelújításra, a gyerekek tanulására, vagy a saját képzésükre takarékoskodnak leginkább a megkérdezettek - mondta az OTP Bank Nyrt. kaposvári igazgatóságának vezetője, Szabó Zsolt.

persely

Legtöbben a lakásukat újítanák fel (27%), utánuk következnek, akik biztos jövőt szeretnének gyermekeiknek (22%), majd bebútoroznák a felújított lakást (21%) és beleülnének egy saját autóba (16%).

Az idősebb korosztályok pedig a gyermekeket és az unokákat támogatnák (34%), illetve az esetleges gyógykezelésüket biztosítanák (22%).

Az úgynevezett öngondoskodási index a százas skálán 34 pont országosan. Ez jelenti a takarékoskodás szintjét. Somogy és a Dél-dunántúli régió a fejlettebb területek közé tartozik az OTP felmérése szerint. Megelőzi az Észak-magyarországi, az Észak-Alföldi és a Nyugat-dunántúli régiót.

Mivel a jegybank az utóbbi időben folyamatosan és jelentősen csökkentette az alapkamatot, az emberek inkább a biztos és magas hozamokkal kecsegtető állampapírokat választják.

- Mivel a jegybank az utóbbi időben folyamatosan és jelentősen csökkentette az alapkamatot, az emberek inkább a biztos és magas hozamokkal kecsegtető állampapírokat választják - mondta a Magyar Államkincstár irodavezetője, Tapsonyi Tünde.

A takarékoskodás a kereskedelemben és a vendéglátóhelyeken is jelentkezik. A vállalkozások megérezték, hogy az emberek másra költenek, vagy inkább félretesznek.

- Megnézik, hogy mire költenek és jelentősen csökkent sajnos a megyében a vásárlóerő is. 2012-ben például Somogy megyében volt országos átlagban a legnagyobb a csökkenés, ami mintegy 6.6 százalékot tett ki - mondta Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara titkára, Németh Kriszta.

A takarékoskodásról felmért képet rontja, hogy az OTP által megkérdezettek több mint fele azt válaszolta: arra sincs elegendő bevétele, hogy megéljen, nemhogy megtakarítson.

Kattintson a képre a nagyobb méretért:

Címkék: gondoskodás, ön, spórolás, felmérés, otp, gazdaság