A korábbiakhoz képest kiugróan magas arányban, 10 százalékkal drágultak a termőföldek Magyarországon, így Somogyban is. A megyében a fonyódi és a kaposvári kistérség földjeiért kérik el a legmagasabb összeget, 750 ezer forintot hektáronként. Magyarország azonban még így is a legolcsóbbnak számít. Az uniós átlag harmadáért lehet itt földhöz jutni.

A megye középső részein a legjobbak vízgazdálkodási területek. A legjobb termőföldeket mutatja a növényvédelmi szakmérnök Somogyban. Ezeken a földeken gazdálkodik Lackovics Sándor. 35 hektár saját földje van és szövetkezetének további 230 hektár bérelt területe, amelyre kukoricát és búzát vetettek. Ha földet venne, csak is itt vásárolna.

- A környéket ismerjük, ha itt valaki földet vesz, ismerjük, ha itt tulajdonos váltás van, nyugodtan megveheti bárki, mert jó minőségű földek vannak itt - mondta a gazdálkodó, Lackovics Sándor.

Somogy egyik legjobb termőterületének számít a kaposvári kistérség. Itt hektáronként 650 ezer forinttól lehet földet vásárolni. A fonyódi kistérségben azonban 100 ezer forinttal ennél is többet kérnek. A legolcsóbb szántók a barcsi és a nagyatádi kistérségben vannak. Itt kedvezőtlenek a területek adottságai.

- Ezeknek a területeknek a vízgazdálkodása gyenge, a PH 7 alatt van, savanyú területek, a szerves anyag 0,2 tehát kedvezőtlen termő adottságú, a vadkár jelentős, nyilván ezeken a területeken a föld ára lényegesen alacsonyabb - mondta a növényvédelmi szakmérnök, Tóth István.

Tavaly országszerte 240 ezer hektár terület cserélt gazdát. A legtöbben szántót vásároltak, ezt követte az erdő-és fásított területek. A gyümölcsösök és a szőlő iránt jóval kisebb érdeklődés mutatkozott.

16 évvel ezelőtt Magyarországon  ezer eurót sem érte el a termőföldek hektáronkénti ára. Most három év alatt a korábbiakhoz képest kiugró mértékben, 10 százalékkal, 3 és fél ezer euró/hektárra nőttek a földárak. Ez azonban még mindig jóval elmarad a 10 ezer eurós uniós átlagtól. Az egyik legdrágább terület Hollandia, ahol 42 ezer eurót kérnek egy hektár földért. Szakemberek szerint a jó termőterület kincs, de nem elég a jó termésátlagokhoz. Ehhez a szakszerű növényvédelem és megfelelő időjárás is szükséges.

Címkék: termő, növekedés, föld, Magyarország, gazdaság, Somogy