Erről Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter beszélt a Nemzeti Vízstratégia ismertetéséről rendezett fórumon, Somogyváron.

A program vállalásai várhatóan 10-20 év alatt valósulnak meg.

2002-ben a Balatonban tartott rendhagyó testületi ülést a Balatonfenyvesi önkormányzat, olyan alacsony volt a tó vízállása.

Nyolc évvel később pedig szó szerint kiöntött a Balaton, annyi víz volt benne. Az orkán erejű szél miatt utcákat, házakat árasztott el a víz. 60 éves rekordot döntött meg akkor a Balaton vízállása.

- Fontos, hogy úgy tudjuk a Balatonban tárolt víz mennyiségét növelni, hogy közben biztosítsuk a part menti ingatlanok védelmét is - mondta a vidékfejlesztési miniszter,m Fazekas Sándor.

A Balaton vízrendezése is fontos része a Nemzeti Vízstratégiának - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a somogyvári Kupavár Emlékhelyen. Elsőként azonban a belvízrendezést kell megoldaniuk.

- Mindegy 40 ezer kilométeres csatornarendszer belvízvédelmi és öntözési csatorna van Magyarországon. Ez körbeérne a Földön, ennek a felújítása, karbantartása elsőrendű folyamat - tette hozzá Fazekas.

2005-ben a Kapos folyó kilépett medréből és utcákat öntött el. Pár évre rá ismét az aszály pusztított Somogyban. Három méter mély kráter keletkezett akkor az egyik szántóföldön. A Nemzeti Vízstratégia az öntözött területek növelését is célul tűzte ki. Az országban ugyanis mindössze 80 ezer hektárt öntöznek, pedig az adottságok alapján akár egymilliót is lehetne.

- Versenyképes mezőgazdaságunk alapja az öntözés nélkül elképzelhetetlen, elsősorban az öntözések, amik a mezőgazdaságban dolgozókat érintik - mondta a Magyar Vidékfejlesztési Kamara alelnöke, Kiss Miklós.

A stratégiához elengedhetetlen a határon túli országokkal való együttműködés.

- Magyarországnak sajátos hidrológiai helyzete van, a nagy vízgyűjtők sajnálatos módon az ország határain kívül esnek - tette hozzá a vízügyért felelős helyettes államtitkár, Kovács Péter.

A tervek szerint a Nemzeti Vízstratégia nyáron kerül a kormány elé. A becslések szerint megvalósítása 10-20 évet vesz igénybe.

Címkék: Fazekas, Sándor, stratégia, víz, balaton, gazdaság