Az üzlethelyiség-szektor már öt-hat éve az ingatlanpiac legmozgalmasabb szegmense, éppen a túlélésért folytatott harc miatt. Ezt a pezsgést a trafiknyitási hullám tovább fokozza − mondta a Napi Gazdaságnak Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója. Mint minden külső beavatkozásnak, ennek is véges azonban a hatása, vagyis kérdés, hogy a bérleti díjak a hullám elültével maradnak-e a mesterségesen felduzzadt szinten.

Nagyjából a pénzváltókhoz hasonló méretű, 10-20, esetleg 30 négyzetméteres üzlethelyiségre van szükségük a trafikkoncesszió nyerteseinek a dohányboltnyitáshoz, ám ebből a méretből, különösen forgalmas helyen, nagyon kicsi a kínálat − mondta Csörgő Anita, a CBRE kiskereskedelmi divíziójának vezetője. Az Andrássy úton például három ilyen kis helyiséget találni, négyzetméterükért a sugárút átlagos 40 eurós bérleti díja helyett 100 eurót kér a tulajdonos, egy Auchanban pedig, ahol 10 eurós fajlagos költséggel számolnak a bérlők, akár 50 eurót is fizethetnek. A nagy üzletekehez képest nagyjából 2,5-szeres szorzóval lehet számolni.

A hirtelen megjelenő kereslet és a szűkös kínálat várhatóan még magasabbra tornázza a bérleti díjat. Nehéz helyzetbe kerülnek a forgalmuk jelentős részét cigaretta eladásából generáló élelmiszerüzletek, a szakértő szerint nagyon sok megy majd csődbe közülük, ezzel a piac más szegmenseiben növeli a túlkínálatot.

Ide kattintve megtekintheti, merre kaphat majd dohányárút!

(Forrás: HVG)

Címkék: üzlet, trafik, térkép, díj, gazdaság