Az előnevelt példányokat Tolna megyéből szállították Siófokra.

Csaknem 10 tonna hal évezheti új lakóhelyét ma délutántól. A halgazdálkodás szakemberei összesen három helyszínen telepítettek pontyokat a Balatonba.   

- A tavalyi évben az alacsony vízállás miatt a déli partra, főleg a keleti medencábe tudtunk halat telepíteni, ezért most a tavaszi telepítések többségét ide helyezzük ki - mondta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere, Nagy Gábor.

A nagy hőség ellenére pár horgász ma is kimerészkedett a tóhoz. Most is horogra akadt néhány hal, de nagyon örülnek az utánpótlásnak is.

- Látom telepítettek, ennek nagyon örülünk, mert így legalább lesz egy kis jövő nemzedék is. Igaz, most kicsiket raktak bele, de azok meg fognak nőni - mondta a siófoki horgász, Locza Sándor.

A halgazdaság emberei azért ide telepítették a halakat mert az elmúlt hónapokban a pecások ezen a részen fogták a ki a legtöbb pontyot, ezt pedig pótolni szerették volna.  

- Ugyan ezek a halak még nem méretesek, de ebben a felmelegedő vízben, és a jó táplálékon, amit találnak a Balatonban, ezeket a vándor kagylókat, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek nagyon gyorsan fejlődnek - mondta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halgazdálkodási igazgatója, Turcsányi Béla.

Így június végére, július elejére már elérhetik az egy kilós súlyt. Ha valaki addig fog ki belőlük, akkor vissza kell dobnia a vízbe.

Címkék: mázsa, tonna, halász, hal, balaton, somogy, gazdaság