2013. május 21.: Mivel az eredeti, május 20-i bevallási határidő ünnepnapra esik, ezért a legközelebbi munkanap, azaz május 21-e a bevallások benyújtásának határideje. Ez a dátum magánszemélyekre vonatkozik és az alábbi esetekben érvényes:

- amennyiben az egyszerűsített bevallást az adózó javította, akkor a javított bevallás visszaküldése (1253E),

- személyi jövedelemadó teljes adattartalmú bevallás benyújtása (1253),

- személyi jövedelemadó csökkentett adattartalmú bevallás benyújtása (1253 M),

- adónyilatkozat benyújtása (1253ANY)

A határidőt érdemes tartani, aki ugyanis késve vall be, az esetenként több százezer forintos bírságot kockáztat!

A kitöltött papírok benyújtására több lehetőség is kínálkozik:

- elektronikus úton

- papíralapon

- postai úton

- személyesen az ügyfélszolgálatokon

Az adóhatóság kifejezetten javasolja a bevalláskitöltő program használatát, amely már a kitöltés során ellenőrzi az adatokat és csak akkor engedi lezárni a bevallást, amikor már teljesen hibátlan. A program használatával rengeteg időt spórolhatnak meg az adózók.

A visszatérítendő személyi jövedelemadót az adóhatóság a bevallás beérkezésétől (javításától) számított 30 napon belül, legkorábban március 1-től utalja a megadott címre vagy számlaszámra.

A fizetési kötelezettséget a magánszemély belföldi bankszámlájáról történő átutalással, az adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatain bankkártyás fizetés útján, illetve postai készpénz-átutalási megbízással is teljesítheti. Postai befizetéshez csekket a NAV ügyfélszolgálatain lehet igényelni.

Amennyiben az adózó által bevallott fizetendő személyi jövedelemadó nem haladja meg a 150 ezer forintot, igénybe vehető a pótlékmentes részletfizetés kedvezménye.

A részletek befizetésének határideje: 2013. május 21., június 20., július 22., augusztus 21., szeptember 20., október 21.

forrás: NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Címkék: vissza, bevallás, aláírás, hiány, határidő, adó, NAV, gazdaság