Egy, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által készített tanulmány szerint a fejlett iparral rendelkező régiók kivételével az ország kétharmadán erőteljesen jelen van a feketemunka. Ezt a nagyarányú munkanélküliséggel és a vállalkozások létbizonytalanságával magyarázzák.  

Az egyik kaposvári építkezésen másfél évvel ezelőtt több munkáltató is feketén foglalkoztatta az embereit. Sokan az utcákra menekültek a munkaügyi felügyelőség ellenőrzése elől.

A vállalkozások és a dolgozni akarók között továbbra is népszerű bejelentés nélküli munkavállalás. A tanulmányt készítő kutatóintézet szerint ennek részben szociális okai vannak.   

- Nagyon sok ember nem dolgozik, legalábbis hivatalosan, ez azt jelenti, hogy nem nagyon van munka, magas a munkanélküliségi ráta és azt látjuk az utóbbi időben, hogy ez nem nagyon tud 10 százalék alá csökkenni, tehát ezek olyan hatások, amelyek arra kényszerítik a munkavállalókat, hogy valahogy azért mégis meg kell élni, tehát akkor feketén fognak munkát vállalni - mondta a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa, Tóth István János.

Az adatok szerint Somogyban a kadarkúti kistérségben a legnagyobb arányú a feketefoglalkoztatás. Ez meghaladja a 35 százalékot. A legkevesebb gond a siófokiban van, alig több mint 20 százalékkal. A megye többi területe is meghaladja a 18 százalékos országos átlagot.

A feketén kereshető jövedelmek is jelentős összegeket tesznek ki. A megyében akár 419 ezer forintot is haza lehet így vinni. Ez a somogyi átlagkeresetek két és félszerese.

A feketemunka társadalmi jelenség, amit nem lehet teljesen megszüntetni, mondja a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke. Szerinte nem a mezőgazdasági idénymunkákból feketén keresőkkel van a legnagyobb baj, hanem az építőiparban láthatatlanul dolgozókkal.  

- A pancser munka, a fusi munka - most megint ezt a szót használom - amikor nem vállal érte felelősséget az elvégzett munkáért, hanem megcsinálja és azt mondja, uraim itt sem voltam. Ennek káros hatása van, ezt büntetni kell, ezt felelősségre kell vonni, úgy a munka megrendelőit, mint az elvégzőit - mondta a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke, Daxner Gábor.

Az adóhatóság tavaly országosan több mint 4 ezer munkáltatónál talált feketemunkást és a be nem fizetett kötelezettségek elérték a 2 ezer milliárd forintot.

Címkék: fusi, munka, fekete, gazdaság, nav