Ha ugyanis túl sokat engednek le belőle az visszafordíthatatlanná válhat, a kiszámíthatatlan csapadék miatt. Inkább próbálják a méteres vízszintet tartani. Az alacsony vízállás ugyanis nem kedvez a turizmusnak.   

Tavaly nyáron még könnyedén fordultak a sétahajók a kikötőbe, de csak azért mert a siófoki bejáratot kikotorták. A rendkívül száraz, meleg időszak miatt ugyanis több kikötő használhatatlanná vált és rengeteg hajó futott zátonyra.


Most még csak a kacsák élvezik a magas vízszintet, de a balatoni vitorlásoknak és a vállalkozóknak is fontos a megfelelő vízállás. Ma azért tartottak sajtótájékoztatót, mert szerintük a zsilipszabályozás jelenlegi rendszere nem kedvez a tónak.


- Azt kell átgondolni, arra kell sokkal jobban felkszülni mint az előző időszakokban, hogy hogyan milyen módon lehetne azt elérni, hogy inkább többször kevesebbet mint egyszerre sokat engedjünk le belőle - modja Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke.


Szerintük ugyanis a vízügyi főigazgatóság egyszerre túl sok vizet engedne le a Balatonból. Egy újabb száraz nyár pedig visszafordíthatatlan károkat okozna, ez pedig a tó turisztikai vonzerejére is hatással lehet.


- Több 10 ezer, 100 ezer ember megélhetése függ ettől. Az elmúlt év bebizonyította, hogy mennyire szerencsétlen helyzet tud kialakulni abban a helyzetben amikor nem érkezik megfelelő csapadék utánpótlás -  mondja a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke, Fekete Tamás.


Jelenleg 10 centivel a zsilipnyitás határa felett áll a tó vízszintje. Várhatóan a hónap végén vagy május elején megnyitják a zsilipet. A vízügyi főigazgatóság nem kívánta kommentálni a turisztikai szövetség ajánlását. Azt mondják, ők a jelenlegi rendszerben is felelősen és szakszerűen szabályozzák a Balaton vízszintjét.


- A mostani meteorológiai és hidraulikai előrejelzés szerint a most következő néhány napban fogják meghozni azt a döntést, hogy a tóból történő vízemelésre szükség van-e - mondja Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Igazgatóság sajtószóvívője.


A tó vízszintje legutóbb 2010-ben érte el évtizedes rekordját, akkor a jelenleginél 10 centivel magasabban, 130 centiméteres vízállást mértek.

Címkék: vízszabályozás, szerintük, több 10 ezer, ezer, Balaton, gazdaság