A Somogy megyei intézményekhez kerülő tizenöt darabot eszközt április tizenkettedikén Dr. Horváth Jenő tűzoltó ezredes, a Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottság elnöke adott át a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon az intézmények képviselőinek.

A tavaly októberben megalakult Országos Tűzmegelőzés Bizottság kiemelt feladatként kezeli a szén-monoxid-mérgezéssel járó balesetek megelőzését, hiszen a statisztikák azt mutatják, hogy évről-évre nő az ilyen esetek száma.

szén


A megelőző kampány több részből áll. Első lépésként elkészült egy kampányfilm, amelyet az országos és a Somogy megyei televíziók is több alkalommal sugároztak. A kisfilm a BM OKF és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok honlapján, továbbá a BM OKF Médiaszerverén is megtekinthető.

A bizottság pénzügyi forrásai terhére 1700, a vonatkozó szabványoknak megfelelő szén-monoxid-érzékelőt vásárolt, amelyeket nyitott égésterű, gázüzemű tüzelőberendezést használó közintézményeknek ajándékoz, mert az ezekben élők fokozottabban ki vannak téve a szén-monoxid-mérgezés veszélyének.

szénmonoxid

Szén-monoxid-mérgezés számokban:

Az idei fűtésszezonban a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei a mai napig 10 esetben avatkoztak be szén-monoxid-mérgezéssel járó eseménynél. A mérgezések következtében 10 ember szenvedett enyhébb mérgezést, akik közül 5 főt a helyszínre érkező tűzoltók mentettek ki lakásukból. A katasztrófavédelmi kirendeltségek illetve a megyei műveleti szolgálat szén-monoxid-szivárgást, illetve mérgezést követően helyszíni ellenőrzést végeznek, az ott tapasztaltak függvényében eljárást indítanak.

A szén-monoxid-koncentráció emelkedését a szén-monoxid-érzékelő jelzi. A kereskedelmi forgalomban a szén-monoxid-érzékelők két típusa kapható. Az alacsonyabb árkategóriájú ún. félvezetős típusok egyéb gázokra (füst, spray stb.) is riasztanak, de a jelzés pontossága igen tág határok között mozog. A drágább készülékek vegyi reakcióval jelzik a mérgező gázt és meglehetősen pontosak. A magas gázkoncentráció mellett jelzik az egészségre éppen csak veszélyes mennyiséget is. Ez utóbbi készüléknek szigorúan meghatározott élettartama van (4-7 év), annak letelte után a készülék használhatatlanná válik. A készülékek piaci ára 4 és 30 ezer forint között mozog (típustól függően). Előírás, hogy a készülékeken kell lenni egy önellenőrző gombnak, ennek segítségével a működést szakértelem nélkül is ellenőrizni lehet. A berendezések – főleg az elemmel működő készülékek – jellemzője, hogy felszerelésük és használatuk egyszerű.

2013. február-március hónapokban a területi katasztrófavédelmi szervek felmérték az illetékességi területükön található közintézmények gázfogyasztó berendezéseit, ezekről nyilvántartást állítottak össze. A felmérés során az alábbi állami fenntartású intézményekkel számoltunk:

- bölcsődei, óvodai vagy iskolai ellátás nyújtására szolgáló,

- személyes gondoskodás keretébe tartozó, szakosított ellátást nyújtó bentlakásos intézmény céljára szolgáló, vagy

- fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásra szolgáló közintézmények.

A felmérés során azon gázfogyasztó berendezéseket tekintettük kiemelten kezelendőnek, amelyek

- nyitott égésterűek,

- 10 kW-nál nagyobb teljesítményűek,

- közösségi térben vagy vele légtér-összeköttetésben lévő helyiségekben vannak, és

- amely mellett szén-monoxid-érzékelő még nem működik.

Az így összeállított adatbázist alapul véve 2470 berendezés került az Országos Tűzmegelőzési Bizottság látókörébe. A bizottság pénzügyi lehetőségei jelenleg 1700 érzékelő kiosztását teszik lehetővé. Az eszközökből szimbolikusan a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon április 10-én megtartott ünnepélyes átadáson a „Drávakastély” Szociális Otthon képviselője vette át a szén-monoxid érzékelőt Dr. Bakondi György tű. altábornagy, főigazgatótól.

Somogy megyében további tizenöt szén-monoxid mérő készülék került kiosztásra a mai napon a következő intézmények képviselőinek és egy magánszemélynek:

Siófok Város Óvodája és Bölcsődéje Napsugár Intézményegység


Siófok

Siófok Város Óvodája és Bölcsődéje Micimackó Intézményegység


Siófok

Siófok Város Óvodája és Bölcsődéje Pillangó Intézményegység


Siófok

Tar Csatár Kp-i Óvoda


Kaposvár

Mesevár Óvoda


Balatonföldvár

Festetics Karolina Kp-i Óvoda Damjanich utcai tagóvodája


Kaposvár

Tar Csatár Kp-i Óvoda Szentjakabi tagóvodája


Kaposvár

Balatonendrédi Kerekerdő Óvoda


Balatonendréd

Rét utcai központi óvoda tagóvodája


Kaposvár

Festetics Pál Általános és Alapfokú Művészeti Iskola


Böhönye

Tabi GAMESZ - Általános Iskola


Tab

Mesztegnyői Általános Iskola


Mesztegnyő

Széchenyi István Általános Iskola


Siófok

Széchenyi István Vendéglátó és Kereskedelmi Szakközép Iskola


Kaposvár

Vágner Ferencné


Kaposvár

Címkék: számokban, új. készüléket, kapott, szén-monoxid, mérgezés, gazdaság