A Vállalkozók Országos Szövetsége szerint tőkeinjekcióra van szükség, valamint a körbetartozást erősebb szankciókkal kell büntetni.

Fogaskerekeket gyártanak az egyik kaposvári üzemben. Csaknem 40 éve kezdték a vállalkozásukat, akkor mindössze 1-2 fővel. Most 50-en dolgoznak az üzemben. De több embert is felvennének, ha lenne elég jól képzett szakmunkás.

- Nehézség például a szakember utánpótlás, nagyon kevés szakember, akiket felveszünk fiatal gépész végzettségüket, azokat pedig be kell tanítanunk, mert a szakképzés elég gyenge lábon áll mostanában - mondta a Szabó Fogaskerékgyártó Kft. tulajdonosa, Szabó Ferenc.

A szakemberhiány mellett a piaci nehézségek okoznak gondot ennek a kaposvári vállalkozásnak. De sokakat érint a körbetartozás is.

Daxner Gábor a megyei vállalkozói központ elnöke szerint jobban meg kellene büntetni azokat, akik nem fizetik ki a cégeket az elvégzett munkáért. Szerinte ha ez nem változik, pár éven belül nem lesz szakember hazánkban.

- Így járunk az építőiparral is, ez nem egy sötét jóslat, ha ez így folytatódik, öt év múlva nem lesz kőműves, ács, kihalnak ezek a szakmák és megszűnnek a lehetőségek - árulta el a VOSZ megyei elnöke, Daxner Gábor.

Sokak küzdenek a korábban fejlesztésre felvett devizahitelek törlesztésével is. A vállalkozói központ vezetője szerint erre jó megoldás lehet a nemzeti bank kezdeményezése, amely két százalékos hitelt adna a vállalkozásoknak devizahiteleik kiváltására.

- Igen nagy szükség van ilyen intézkedésekre, természetesen a részletek nem ismertek. Amennyiben a várakozásunknak megfelelően megfelelő háttér párosul ehhez - például garanciális kiegészítésekkel - akkor ez egy nagyon jó válasz lehet a vállalkozások számára, a likviditási problémákra és főleg a beruházásokra - tette hozzá az SMVKK főigazgatója, Keresztes Péter.

Az országos kezdeményezéseken túl a kaposvári önkormányzat saját eszközeivel próbálja segíteni a cégek boldogulását. Erről már Szita Károly polgármester beszélt: - Befektetőknek lehetőséget tudjon biztosítani, hogy akik fejleszteni akarnak, teljes közművesített területen tudják ezt végrehajtani. A város átvállalja a közművesítés költségeit -

Somogy megyében csaknem 20 ezerre tehető a vállalkozások száma. Ebből mintegy 4000 társas vállalkozás Kaposváron működik.

Címkék: Daxner, Vosz, vállalkozás, gazdaság, Szita Károly, Kaposvár