"Indokoltak azok a kísérletek, amelyekkel a jegybank próbálkozik, hogy olcsó hitelekkel próbálja megkínálni a vállalkozásokat" - mondta a kormányfő, jelezve ugyanakkor, hogy ehhez szükséges a pénzintézetek közreműködése is, mert az MNB közvetlenül nem adhat hitelt a cégeknek.

A vállalkozások fellendítésére és a gazdaságélénkítésre vonatkozó javaslatot a jegybankelnök, Matolcsy György tegnap jelentette be.

Ha egy vállalkozó kétszázalékos kamatozású hitellel sem tud üzletileg profitot hozó tevékenységet végezni, akkor valószínűleg inkább nála lehet a baj - vélekedett Orbán Viktor.

A kormányfő a rádiós beszélgetésben azt is mondta: szerinte Magyarország nem bízhat abban, hogy az Európai Unió kizárólag a tények alapján dönt a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése ügyében.

Orbán Viktor kifejtette: az EU-ban a Magyarországgal szembeni bánásmód nem mindig méltányos, tényszerű, ezért számítani kell arra, Magyarország ellenfelei mindent megtesznek azért, hogy a magyar kabinet csökkentse a bankadót és vonja vissza a rezsicsökkentést.

forrás: MTI

Címkék: MNB, kedvezményes, Orbán, Matolcsy, jegybank, kamat, állam, hitel, gazdaság