Egymillió forintos kötbért szabott ki az E-on egy kaposvári társasház lakóira. A Petőfi utcai lakótömbben ugyanis megsérült a villanyóra plombája. Mivel az áramszekrény nem zárható, a lakók nem tudják, ki szedte le a zárószalagot. Az E-on azt mondja: így akár lophatták is az áramot, szabályzatuk szerint ezért jogos a bírság. A lakók aránytalannak tartják a milliós büntetést. Ha azonban nem fizetnek, kikapcsolhatják az áramot.

Az órára azóta új plomba került. Azt azonban nem tudják, hogyan sérülhetett meg az előző.

Azt pedig végkép felháborítónak tartják, hogy ezért egymilliós bírságot kell fizetniük. El sem tudják képzelni, honnan teremtik elő a pénzt. A garzonokban élők többsége ugyanis nyugdíjas.

Több tucat levelet írtak már a szolgáltatónak az ügyben, hiába. Az egymilliós csekk még mindig arra vár, hogy befizessék.

- Egy millió forintos kötbért igen súlyos mulasztás után szabnak ki, büntetésként kezelik. És fenyegetést érzékelek amögött, hogy ki akarják kapcsolni az áramot, ha ezt nem tudjuk kifizetni - mondta Páder József közös képviselő.

Az E-on szerint azonban egyértelműek a szabályok, ők pedig azok szerint jártak el.

- A zárópecsét eltávolításával lehetőség nyílik a mérő befolyásolására a szabálytalan vételezésére, az áramlopásra. A vonatkozó jogszabály szerint szerződésszegés történt ami ködbér kiszabását teszi lehetővé. Ennek megfelelően jártunk el - tájékoztatott az E-on szóvivője, Varga Ivett.

A Békéltető Testület elnöke szerint egyre több a hasonló ügy, eddig főleg magánszemélyek keresték meg őket, de legtöbb esetben ők sem tudnak rajtuk segíteni.

- Nagyon magas 300, 400, 700 ezer és még 1 millió forint feletti összegekkel is találkozunk. Ilyenkor a fogyasztó a Békéltető Testületnél jogvitát indít. Volt amelyik a fogyasztó számára kedvezően és volt amikor kedvezőtlenül zárult - mondta a Békéltető Testület elnöke, Novák Ferenc.

A fogyasztóvédő szerint érdemes a mérőórákat rendszeresen ellenőrizni és karban tartani, így könnyebben elkerülhető, hogy valakit hasonló kellemetlenség érjen.

Címkék: felold, plomba, óra, eon, villany, bírság, gazdaság