Beindult a nagyüzem a juhpiacon. Sorra viszik az állatokat a vágóhídra. Az éves forgalom 10 százalékát ilyenkor, húsvét előtt tudják le a tenyésztők. A magyarok bárányhús fogyasztásban azonban még így is jóval elmaradnak az európai átlagtól.

A három-négyhetes kisbárányok megszeppenve állnak ebben a hetesi istállóban. A csaknem 100 állat hamarosan a feldolgozóba kerül. Húsvét előtt nagy a forgalom: az egész éves juhhús mennyiséget ilyenkor dolgozzák fel. Ráadásul idén a szokásosnál is 30 százalékkal többet.

- Svájcba, Ausztriába szállítottunk ki húsvét előtt, ők folyamatos vevőink. Japánba is szállítunk, de nem a húsvét miatt. Összességében öt tonnával több juhhúst adunk el - mondta a Kapos Ternero Kft. ügyvezető igazgatója, Juhász Pál.

A különleges bárányhús viszont nem olcsó. Főleg a bárány gerinc.

- A bárány gerinc az úgynevezett french rack a gasztronómia különleges megmunkálású alapanyaga, ez a legdrágább 8,5 ezer forintba kerül - tette hozzá Juhász Pál.

A kaposvári piacon azonban leginkább a báránycombot és az oldalast keresik. Ennél a pultnál mindössze ennyi van már csak belőle.

A másik húsüzletbe ottjártunkkor érkeztek meg a bárányok.

- Félbe hozzuk, daraboljuk, amilyen részét kérik, úgy daraboljuk fel. De elsősorban a combot, oldalast viszik, pörköltnek főleg vegyesen viszik - mondta a hentes, Vető Ferenc.

Somogy juhfogyasztásban hátul kullog az európai országok között. Míg a görögök évente 15 kiló bárányt is megesznek, addig mi magyarok mindössze 30 dekát. Egyre több pénzért adunk el viszont belőle külföldre. 2009 óta két év alatt kétmilliárd forinttal több bevételük származott az exportból a juhtenyésztőknek.

A húsvét másik kihagyhatatlan szereplője a tojás. Ebből is van most bőségesen a piacon. A kisebbekből már 35 forintért is lehet kapni.

Címkék: hentes, juhpiac, húsvér, bárány, vágóhíd, gazdaság