Megfagyni pedig nem akarnak. Ugyanígy azok sem, akik gázzal fűtenek, ezért nem tekerik le a termosztátot. Az E-ON tegnap kétszer akkora gázfogyasztást mért, mint ugyanezen a napon egy évvel ezelőtt.

Takács Ernőné gázzal fűt, de a hosszú télnek ő sem örül. Aggódik a magas számla miatt. A téli hónapokban átlag 19 ezer forintot fizetett. Ha most nem is ennyire számít, de arra igen, hogy magasabb összeg szerepel majd a számláján, mint tavaly márciusban.

- Biztos, hogy több lesz, de remélem, hogy nem éri el a 19 ezret. Olyan 12-13 ezerre számítok - mondta Takácsné.

Az Eon szakemberei szerint a tegnap kétszer annyi volt a gázfogyasztás, mint tavaly ugyenekkor.

- Az évszakhoz képest szokatlanul hideg időjárás, ha tartósan fennáll, a földgázszámlákban is megmutatkozhat, de egyelőre nem látjuk, hogy a következő napok időjárása mit tartogat a számunkra - mondta az E.on Zrt. sajtószóvivője, Varga Ivett.

A kaposvári távfűtés tapasztalata szerint március 15-én volt a leghidegebb, akkor jelentősen megugrott a fogyasztás. Ám hiába nyúlik hosszúra az idei tél, összességében mégsem volt olyan hideg, mint a korábbi években.

- Az átlag hőfokok ezekben a hónapokban magasabbak voltak, mint a sokévi átlag, így a fogyasztóknál kiszámlázott fűtési hődíjaknál megtakarítások jelentkeztek ezidáig, ha most nem lesz hideg az április, akkor elképzelhető, hogy nemhogy ráfizetés, de visszaadás történik majd az elszámolásnál - árulta el a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. távfűtési műszaki vezetője, Zanatyné Uitz Zsuzsanna.

Ez azonban attól függ, hogy mennyire hideg napok várhatóak még tavasszal.

Címkék: drága, fűtés, számla, gáz, tavasz, tél, gazdaság