Szociális bérlakásba költöztetnék azokat, akik nem tudják fizetni törlesztő részleteiket. Kaposvár önkormányzata is keresi a megoldást. A képviselő-testület áprilisban dönt a részletekről.

Balogh Ferencné az egyik kaposvári szociális intézményben dolgozik. 5 éve vett fel devizahitelt lakásvásárlásra. Akkor 27 ezret, most több mint 60 ezret fizet 80 ezres keresetéből.

- Elviszi a háromnegyed részét a fizetésemnek és emellett van egy rezsi is, amit nagyon nehézkesen tudunk fizetni, mert vagy azt fizetjük, vagy a lakáshitelt - mondta Balogh Ferencné.

Nem ő az egyetlen, akinek döntenie kell mit fizet be.

A kaposvári családsegítőnél azt mondják: aki nem tudja a hitelét fizetni előbb-utóbb a rezsijét sem.

- A devizahitellel kapcsolatos problémák közvetett módon jelennek meg a családsegítő szolgálatnál. Ez azt jelenti, hogy az az elsődleges, amit törleszt, emellett a hátraléka az aktuális számlákból adódik - mondta a Szocionet Központ csoportvezetője, Tóth Katalin.

A kilakoltatási moratóriumot csak télen tudja biztosítani a kormány és mint mondják, fenntartása nem is jelentene megoldást. Éppen ezért kérte az önkormányzatokat, bérlakásaikkal segítsék a bajbajutott devizahiteleseket.

Kaposváron kevesebb mint 1200 önkormányzati lakás van. Évente 50-60 üresedik meg. A devizahitelesek azonban jelenleg nem pályázhatnak ezekre.  

- Mert lakástulajdonnal rendelkeznek. Az áprilisi közgyűlésre szándékozunk bevinni egy olyan előterjesztést, hogy a pályázat lehetőségét számukra is biztosítani tudjuk - mondta Kaposvár polgármestere, Szita Károly.

Az önkormányzat vizsgálja majd a pályázó szociális rászorultságát és, hogy tett-e lépéseket a törlesztés enyhítésére. Kaposváron két és félszeres a túljelentkezés a lakásbérletekre.

Címkék: deviza, bér, segítség, hitel, lakás, gazdaság