A tisztulás mellett azonban pénzügyi többletterhet ró a sertéstenyésztőkre a rendszer bevezetése.

A tisztulás érdekében vezetik be jövő hónaptól a fordított áfázást a sertéságazatban. Egyes becslések szerint a teljes hazai húsipar 30 százalékát teszi ki a feketegazdaság.
A fordított áfánál a sertéstenyésztő forgalmi adó nélkül adhatja el a húst, csakúgy mintha számla nélkül a feketepiacon tenné ezt. A bevallási kötelezettség ugyanis a vevőre hárul.

Április elseje után 10-15 milliárd forint többletbevételt remél az állam az új rendszertől.

A Kométánál is az ágazat tisztulását remélik a fordított áfától, de az új rendszerre nekik is fel kell készülni.   

- Nekünk, mint eladási oldalon az áfát kiszámlázzuk, viszont nekünk következő hónap 20-ig be kell fizetnünk az áfát. Tehát ergo, így mi mint húsipari vállalkozás netto áfabefizetőkké válunk- mondta a Kométa 99 Zrt. ügyvezető igazgató-helyettese, Hollósy Tibor.

A tenyésztők is az ágazat tisztulását emelték ki. Szerintük azonban többlet terhet ró rájuk a fordított áfázás és ez a sertések etetésére használt terményre és készítményre, illetve a sertéstartás egyéb költségeire nem vonatozik.

- Az ágazat számára finanszírozási pluszt jelent hisz most mi áfa nélkül adjuk el a sertéseket és ezáltal, lévén, hogy a költségeink között áfás tételek szerepelnek, azokkal visszaigénylőkké válunk és hát az Apeh gyakorlata, ennek a visszaigénylésnek a kezelésére azt jelenti, hogy ezeket az áfákat mi később, jóval később fogjuk megkapni - mondta a KA-TÉSZ Sertéstermelő, Értékeítő és Beszerző Szövetkezet elnöke, Berek Péter.

Az amúgy is forráshiányos sertéságazatnak ezt a kiesést hitelből, saját tőkéből kell finanszírozni. A húsipari cég vezetője azt mondta, a legjobb megoldás az lenne, ha a darabolt hús és a húskészítmények áfáját lecsökkentené az állam.

Címkék: feketepiac, hús, ipar, kométa, április, gazdaság