A kistelepülések egyik nagy gondja, hogy szinte nincs helyben munkalehetőség. Sokan fordulnak az önkormányzathoz segítségért, de vannak támogatások, amihez önkéntes munkát kell vállalni.

A 22 800 forintnyi segélyhez is szükséges igazolható önkéntes munka.

- Foglalkoztatás helyettesítő támogatásban részesülök és ezért érdekel engem a 30 napos munka - mondta Somogyi Márta.

A Zselici Önkéntes Pont a térség 23 településén szervez önkéntes munkákat, amelyekbe bevonják a helyi civil szervezeteket is.

- Mi a Zselici Önkéntes Pont egy éves programideje alatt 2880 munkaórányi önkéntes tevékenységet vállaltunk be. Ezt pedig kulturális, szociális és egészségügyi programok szervezésében fogjuk megvalósítani - mondta a Zselici Önkéntes Pont vezetője, Udvaros Renáta.

A diákok számára is kötelezővé tették az önkéntes munkát. 2016. január elseje után csak így érettségizhetnek.

- Mi is csak annyit tudunk róla, hogy 50 óra és kötelező lesz, ahhoz, hogy le tudjunk érettségizni - mondta a Táncsics Mihály Gimnázium diákja, Vida Bence.

Vannak azonban olyan diákok, akiknek nem ismeretlen az önkéntes munka. Nem kell kötelezni őket rá.

- Én már most is csinálok önkéntes munkát, én bent vagyok az AFS-be és szerintem ez a dolog jó, mert így az emberek önzetlenné válnak és igazából szívvel-lélekkel segítenek másoknak - mondta a Táncsicsos Durgonics Lili.

Jelenleg többszöröse azoknak a száma, akik önkéntes munkát vállalnának, mint amennyi embert fogadni tudnak a különböző szervezetek.

Címkék: civil, Zselic, önkéntes, érettségi, munka, gazdaság