Egyes számítások szerint minden tizedik kaposvári küzd valamilyen alkohol problémával. A korábbi detoxikálók feladatát a kórházak sürgősségi osztálya vette át, de a rehabilitációra kevés a lehetőség. Az Indit Közalapítvány 150 millió forintot nyert arra, hogy Pécs mellett Kaposváron is alkohol ambulanciát nyisson, de a pénzhez nem jutnak hozzá, ahhoz ugyanis egy jogszabályt kellene módosítani. Így nem tudni mikor indíthatják el az új kezelő központjukat.

Tíz százalékra tehető azoknak az embereknek a száma, akik érintettek a problémában.  
Rajtuk segítene szélesebb körben a közalapítvány. A Béke utcai központjukat kinőtték. Itt egyébként más szenvedélybeteg csoportokkal is foglalkoznak. Egy uniós pályázat révén 150 millió forintot nyertek arra, hogy a régióban két ambulanciát indítsanak be.  

- Egy intenzív nappali kezelési forma lett volna, amire külföldi országokban van jó gyakorlat. Hazánkban még nem volt ilyen jellegű szolgáltatás. Illetőleg sajnálatos tendencia, hogy inkább leépültek az alkohol gondozók az elmúlt 15-20 évben Magyarországon semmint új szolgáltatások nyíltak volna, úgyhogy egy nagy hiányt is betöltene - mondta a Tükör Somogy Megyei Drogambulancia szakmai vezetõje, Dr. Simicz-Futó Katalin.

Az alapítvány az egyik pécsi utcai ingatlant bérelte volna a kaposvári önkormányzattól. Ezt újították volna fel és itt indult volna el az alkohol ambulancia. A támogatáshoz már csaknem egy éve nem jutnak hozzá. Törvénymódosításra várnak. Tavaly januárban ugyanis államosították a szervezetet, így a közalapítvány névleg maradt csak meg, az addig tulajdonukban álló épületek, vagyontárgyak az államhoz kerültek.

- Én azt gondolom, hogy egyszerűen elfelejtették a törvényalkotók, hogy közalapítványt is államosítanak, így miután minket vagyonunktól megfosztottak, de a szervezeti formánk fennmaradt, alkalmatlanná váltunk bármiféle kezesség biztosítására és amíg ez a rendelet nem változik, addig gyakorlatilag nem tudunk hozzájutni a pénzünkhöz - árulta el az Indit Közalapítvány szakmai vezetője, Dr. Szemelyácz János.

Az uniós pályázat feltételül szabja, hogy jövő januárra működnie kellene az ambulanciának, különben elvész a támogatás. A közalapítvány a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól azt a választ kapta, hogy majd több törvénymódosítással együtt viszik az ő ügyüket is a parlament elé, de, hogy mikor azt nem tudták megmondani.

Címkék: ambulancia, alkohol, unió, pénz, részeg, gazdaság