A Magyar Biztosítók Szövetsége közleményben tájékoztatta a KaposPontot, hogy "a biztosító társaságok illetékes vezetőinek hétvégi döntése értelmében és a mielőbbi kárrendezés érdekében a csütörtöki, az M1-es és az M7-es autópályákon történt tömegbalesetekben érintettek kárfelvételét saját kgfb-biztosítójuk is elvégzi, amennyiben a károsult saját felelősségbiztosítójánál jelentkezik".

Az M7-esen zalai szakaszán történt, több mint negyven gépjárművet érintő és két halálos áldozatot követelő balesetről itt, a balatonszemesi szakaszon történt karambolról pedig itt tudósítottunk.

A MABISZ azt írja: "a károk felmérését az a biztosító végzi el, amely biztosítóhoz - az ügyfél választása szerint – a káresetet bejelentették.    

A casco-biztosítással rendelkezők számára a kárfelmérést  casco-biztosítójuk végzi.

Ez áll a döntés hátterében:

Az általános gyakorlat szerint egy közúti balesetnél a balesetben érintett felek kitöltik a „Baleseti bejelentőt”, s ezt követően a károsultnak a károkozó felelősségbiztosítójához kell fordulnia. Ott történik meg a kár felmérése és a kárrendezés is.

A múlt csütörtöki tömegbaleseteknél a körülmények nagy valószínűséggel nem tették lehetővé az ilyenkor szokásos eljárást. A szélsőséges időjárás miatt valószínűleg nem történhetett meg a körültekintő nyomrögzítés, a körülmények részletes, helyszíni vizsgálata sem. Emiatt a felelősségi jogalap megállapítása a szokásosnál jóval bonyolultabb lesz.  

A felelősségi jogalapok mielőbbi megállapítása érdekében a balesetben érintettek biztosítóinak illetékes szakértőiből álló operatív csoport alakul. E csoport kiegészül személybiztosítási, szállítmánybiztosítási és - mivel az eddigi információk szerint külföldi gépjármű is részese volt a tömegbaleseteknek -, nemzetközi kárrendezési szakemberrel is. Az operatív csoport szakemberei kísérlik meg rekonstruálni a baleseteket, döntenek a felelősség jogalapjáról annak érdekében, hogy a kárt szenvedettek mielőbb hozzájussanak a kártérítéshez.

Címkék: kárrendezés, károkozó, felelősség, biztosító, kötelező, kár, autópálya, gazdaság