Negyedével több céget számoltak fel tavaly, mint egy évvel korábban - derült ki a NAV tavalyi összesítéséből. Az 1300 cég többsége az építőiparból és az őrző-védő-szektorból került ki. Szakemberek azt mondják: a körbetartozások és a kevés megrendelés tovább húzza az ágazatot. A vállalkozók érdekképviselete szerint, ha nem lesznek állami beruházások, 10 év múlva szinte teljesen eltűnhetnek az építőipari szakemberek.

Évek óta beépítetlenek a telkek Kaposvár egyik legfelkapottabb városrészén. Csupán néhány családi házat húztak tető alá az elmúlt években. Ráadásul az állami megrendelés is egyre kevesebb-mondja az egyik kivitelező cég vezetője. Idén még árajánlatot sem kért tőlük senki. Ráadásul nem jelentkeznek náluk azok a cégek sem, amelyek korábbi munkák miatt tartoznak nekik.

- Azért van ennyi csődbe ment vállalkozás mert a fővállalkozók a beruházó cégek bedöntik a cégeiket és amikor a projekt befejeződik már nincs a cég, vagy felszámolás alatt van - mondta a Kőért Kft. ügyvezetője, Járfás Rózsa.

A vállalkozások országos szövetségének megyei elnöke azt mondja: ahhoz, hogy valamelyest javuljon a helyzet, sokkal több megrendelés kellene, különben a munka nélkül maradt építőipari szakemberek elhagyják az országot.   

- Most nincs munka, elmennek szerte a világba a mai iparosok. Külföldön vállalnak munkát, és 5-10 év múlva, amikor kellenének, már hiába kereshetjük őket - mondta a VOSZ megyei elnöke, Daxner Gábor.

Egyre több cég ellen indul csődeljárás. A NAV adatai szerint Somogyban egy év alatt csaknem 25%-kal többet számoltak fel: több mint 1300-at.  

A cégek felszámolása akkor kezdődhet el, ha a vagyonuk nem nyújt fedezetet a tartozások kiegyenlítésére. Egyre több ügy kerül a bíróságokra is. A tapasztalatok szerint azonban a tartozásokat nem tudják behajtani. Egy új jogszabály szerint azonban a jövőben a vállalkozások vezetői, a magánvagyonukkal is felelősségre vonhatók. Ettől a körbetartozások csökkenését remélik.

Címkék: építő, felszámolás, ipar, cég, külföld, munka, gazdaság