Tízezerrel kevesebb nyugdíjas él Somogyban, mint tizenkét évvel ezelőtt. A statiszikai hivatal munkatársa azt mondja, emögött leginkább a népességcsökkenés, a nyugdíjkorhatár változás és az ellátási rendszer átalakítása áll.

A nyugdíjak és a más ellátási formák összegét tekintve Somogy utolsó helyen áll a régióban. A múlt évi emelés azonban javított a számon.  

- Somogy megyében a nyugdíjak, járadékok, egyéb ellátásoknak a teljes összege 2012 januári elsejei állapot szerint 85 és fél ezer forint körül volt és ez az előző évhez képest 5.4 százalékos emelkedést jelentett - mondta a Központi Statisztikai Hivatal regionális igazgatóságának, Németh Tibor.

A 85 és fél ezres somogyi átlagnyugdíjak 7500 forinttal maradnak el az országos átlagtól.

- Az az igazság, hogy a százalék, amivel emelték a nyugdíjakat az kielégítő, az az igazság, hogy mindenki elégedett ezzel... - ezt mondja a Nyugdíjasok Kaposvári Egyesületének elnöke. Az emelkedő összegek mellett egy kis könnyítést szeretnének elérni. Az üdülési csekkhez korábban egyszerűen hozzájuthattak, az azt váltó Erzsébet-utalványnál már problémák jelentkeztek.

- Sokkal nehezebb hozzáférni, csak internetes úton, vagy számítógépes módszerrel lehet elérni és ez sajnos sok nyugdíjast érint, mert őnekik nincs ilyen lehetőségük - mondta a Nyugdíjasok Kaposvári Egyesületének elnöke, Kiss Jánosné.

A nyugdíjas fogyasztói kosár alapvető élelmiszer árainak további csökkentését is várják és megoldást kérnek az egyre magasabb gyógyszerköltségek mérséklésére is.

Címkék: kereset, átlag, nyugdíj, régió, ország, gazdaság