Hogy megőrizze az alacsony árakat, a somogyi megyeszékhely folyamatosan meg is újítja szolgáltatásait.

- Egy átlagos magyar háztartás bevételeinek 42 százaléka rezsiköltségekre megy el, ezen belül 20 százaléka az energiaszámlákra. Ez Európában az egyik legmagasabb, hiszen ez az arány Csehországban 5, Németországban 6, Romániában 10, Lengyelországban 16 százalék. Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy azokra a díjakra, amelyekre az önkormányzatnak ráhatása van, fokozottabban odafigyeljünk – hangsúlyozta Kaposvár polgármestere.

Szita Károly szerint egy felelősen gondolkodó önkormányzat a közüzemi szolgáltatások tekintetében köteles a fogyasztók védelmét biztosítani, de ezt csak akkor teheti meg, ha a szolgáltatást végző cégek a saját tulajdonában vannak. – Kaposváron ezért alakítottuk át a rendszert, ezért hoztuk létre a Kaposvári Közszolgáltató Holdingot, amelynek köszönhetően ma már 300 millió forinttal kevesebb közpénzt kel adnunk a cégnek, mint két esztendővel korábban – tette hozzá a polgármester.

A célkitűzés teljesült: Kaposvár 2013-ban az ország második legolcsóbb nagyvárosa a víz-és csatornadíj, a szemétszállítás, a kéményseprés, a tömegközlekedés, a parkolás, a távhőszolgáltatás, a temetkezés és a lakbér díjainak átlagában.

Szita Károly hangsúlyozta: hogy ez a későbbiekben is így maradjon, a szolgáltatások minden évben megújulnak. Példaként említette a négy milliárd forintos hulladékgazdálkodási programot. – Tesszük ezt azért, mert nem akarjuk, hogy az unió által kötelezően elrendelt lerakási díj miatt 2016-ra 64 százalékkal emelkedjen a szemétszállítás díja. Az új rendszerben már nem lerakjuk, hanem feldolgozzuk a hulladékot – mondta a polgármester.

A témában készített videós összeállításunkat itt nézheti meg.

Nézze meg a rangsort!

Címkék: második, Szita Károly, város, polgármester, kaposvár, gazdaság