Az Országgyűlés támogatásával a változásoknak köszönhetően még több rászoruló kapcsolódhat majd be a devizahitel-adósok megsegítésére létrehozott programba - írja a privatbankar.hu.

Az Otthonvédelmi Akcióterv részét képező NET program keretében az állam az Eszközkezelőn keresztül úgy vásárolná meg a hiteladósok ingatlanjait, hogy lehetőséget adna számukra az ingatlan bérlésére.

A jogosultsági feltételeket a kormány tavaly több alkalommal is szélesítette, mivel a feltételek túl szigorúak voltak. A mostani javaslat célja, hogy még tovább bővülhessen a NET Zrt. programjába bekerülők köre.

A szociális feltételek terén a javaslat szerint nem csupán a házastársi vagy élettársi, hanem a hozzátartozói viszony is megalapozza majd a hiteladós jogosultságát. A jelenlegi szabályozás szerint az aktív korúak ellátásában részesülők felelnek meg a feltételeknek. A módosításnak köszönhetően azonban azok is részt vehetnek a programban, akik nem részesülnek ugyan ilyen ellátásban, de jogszabály szerint jogosultak rá. Ezen felül a jogosultak köre a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülőkkel is bővül.

A kormány az ingatlanra vonatkozó szabályok módosítását is kezdeményezi. A felajánlható ingatlan forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban 15 millió forintról 20 millióra, egyéb településeken 10 millió forintról 15 millióra emelkedhet. A visszavásárlási jog időtartama is növekszik, a jelenlegi 2 év helyett 5 évig áll majd fenn a jogosultság.

A fejlesztési tárca közleménye szerint a feltételek újbóli felülvizsgálata is azt mutatja, hogy "a kormány elkötelezetten dolgozik a rendszer minél igazságosabb működtetéséért". A 2013. évi költségvetési törvényben az Eszközkezelő ingatlanvásárlásaira 33 milliárd forint áll rendelkezésre - a módosításokra azért is lehet szükség, hogy a NET ezt a keretösszeget fel is tudja használni. A törvényi szintű módosításokról a tavaszi ülésszak első felében dönthet az Országgyűlés.

forrás: privatbankar.hu


Címkék: otthonvédelmi, bérel, deviza, érték, akcióterv, hitel, család, gazdaság