Sikeres tárgyalásokon van túl a siófoki városvezetés, amely kiemelkedő eredményt hozott, hiszen a település adósságállományának 60 százalékát vállalja át az állam, a törvényileg szabályozott 40 százalék helyett. Az adósságátvállalás keretében az állam a siófoki kórház fejlesztésére költött hiteleket 100 százalékban, minden egyéb beruházási adósságot 60 százalékban vesz át. – Várakozásainkon felüli támogatást kaptunk a kormánytól – kommentálta a döntést Balázs Árpád, Siófok polgármestere, aki szerint a kedvező döntés hátterében az áll, hogy a város az elmúlt években indított, hitellel terhelt fejlesztései során olyan feladatokat vállalt, amelyek megegyeznek a kormány céljaival. Ilyen például a hamarosan induló városőrség létrehozása, a járási szintű építésügyi feladatok, illetve az iskolaépületek fenntartási költségeinek vállalása vagy a kórház most is zajló, több milliárd forintos rekonstrukciója. Sorolhatnánk még az elmúlt évben befejezett, nagy léptékű városképi fejlesztést is, melynek része volt az új belváros megépülése a víztorony felújításával és a könyvtár megépítésével.

A városvezető fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Siófok tekintetében az hitelek átvállalása nem az adósságcsapdából történő kimentést jelenti, hanem a város pénzügyi mozgásterének bővülését. – A 60 százalékos arány megítélését a város hosszú távú terveinek támogatásaként értelmezzük – folytatta a siófoki városvezető, aki mint mondta: sokak támogató együttműködésének eredménye az elért siker. Balázs Árpád azt mondta: az elbírálás során maximális jóindulatot tapasztaltak a kormány képviselői részéről, és köszönetet mondott a támogatásért Witzmann Mihálynak, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnökének illetve a Pavlek Tünde jegyző által vezetett siófoki hivatali apparátusnak.

Siófok adósságállományának jelentős csökkenése a város 2013-as költségvetését még kis mértékben befolyásolja, a pénzügyi „,megkönnyebbülés” elsősorban az elkövetkező évek büdzséjét könnyíti meg amiatt, hogy Siófokot hosszú lejáratú hitelektől szabadította meg az állam.

 

K.T.

 

Címkék: jóvoltából, csaknem három, marad, kormány, Siófok, gazdaság