Ezenkívül a megyében 24 ezren vettek igénybe az adóhivatalon keresztül családi adóalap kedvezményt. Ez átlagosan egy millió forint volt egy főre.

A családtámogatási ellátás valamely formáját Somogyban az elmúlt évben mintegy 45 ezren vették igénybe. Fogyatékossági ellátást 4 és fél ezren. Az államkincstár megyei ügyfélszolgálatánál többféle jogcímen lehet támogatást igényelni.  

- Első helyen a családi pótlék állt a tavalyi évben is, úgy mint az azelőtti években. 36 ezer család kap tőlünk havonta ellátást, második helyen pedig a gyermekgondozási segély áll. Öt és fél ezren kapnak havonta tőlünk ilyen típusú ellátást - mondta a megyei államkincstár irodavezetője, Karczagi Gyöngyi.

Az államkincstár által kifizetett összes támogatás 14.8 milliárd forint. Ennek legnagyobb részét a családi pótlék tette ki (11 milliárd). Gyermekgondozási segélyre 2 milliárd, fogyatékos támogatásra több mint egy milliárdot fizettek ki. Anyasági támogatásra 160 milliót, gyermeknevelésire 430 milliót fordítottak.

A családi adóalap kedvezménnyel is sokan éltek tavaly. Ezt az adóbevalláson keresztül lehet érvényesíteni.

- Családi adókedvezményt az a magánszemély érvényesítheti, akinek gyermekére tekintettel családi pótlékot folyósítanak. A családi adóalapkedvezmény összege függ az eltartottak számától, illetve attól, hogy mely hónapban vált ő jogosulttá a családi pótlékra - árulta el a NAV megyei adóigazgatóság sajtóreferense, Fülöp Eszter.

Mintegy 25 ezer somogyi élt a kedvezménnyel. Ők átlagosan egy millió forinttal csökkentetették a teljes évi jövedelmük adóalapját.

Címkék: pénz, millió, család, támogatás, somogy, gazdaság