Szóba került többek között a KDNP által kezdeményezett magáncsőd rendszere is, amit a tavaszi ülésszakon terjeszti be a kisebbik kormánypárt a Parlament elé. Péntektől véget ér a kilakoltatási moratórium. Idén 172 somogyi ingatlant jelöltek ki árverezésre.

Az interneten keres megoldást hitelproblémájára ez az asszony. 2008-ban vette 54 nm2-es lakását, akkor még havonta 27 ezer forintot fizetett, ma azonban 60 ezer forint a törlesztőrészlete. A problémája nem egyedi. Több százezren járnak hasonló cipőben.

- Az 548-550 ezer hitel szerződés közül, körülbelül 100 ezer vagy 110 ezer az, amelyik tartósan nem teljesít, ez azt jelenti, hogy 90 napon túli tartozásban vannak már - mondta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének sajtószóvivője, Binder István.

A kaposvári szocionet segítségre szoruló családokkal foglalkozik. A problémás esetek csaknem fele anyagi eredetű.

- 15-16 ezres forgalomszámmal számolhatunk, ami minden szolgáltatás típust felölel, ennek 45 %-a anyagi probléma, ami hozott probléma típus, és ennek kezelésére adósságkezelő szolgáltatásunk működik - mondta a Szocionet csoportvezetője, Tóth Katalin.

A KDNP az ilyen problémások megsegítésére javasolja az úgynevezett magáncsőd rendszerét a Parlamentnek. Ennek lényege, hogy a családok lenullázhatnák tartozásaikat, amennyiben vállalják, hogy évekig pénzügyi felügyelő tervezi meg kiadásaikat.

- Az a célunk, hogy a költségvetés teherbíró képességéhez igazítva tudjuk ezt a programot megvalósítani, úgy hogy lehetőség szerint minél többen tudjanak részesülni ebben a szolgáltatásban, vagy ebben a segítségben - tájékoztatott a KDNP országgyűlési képviselője, Szászfalvi László.

A tervről már Balog Ferencné is hallott. Élne is a lehetőséggel.

- Nagyon szívesen élnek ezzlel a lehetőséggel, mert a mai viszonyokban egyszerűen nem látok kiutat arra, hogy egyáltalán ki lehetne menni ebből az adóságcsapdából. Sajnos nem tudtuk megoldani az életünket másképp csak úgy, hogyha hiteleket vettünk fel, lakásunkat is abból fizetjük - árulta el Balog Ferencné Etelka.

A devizahitelesek megsegítésére indított mai tárgyaláson ez, a magáncsőd is szóba került, de több más megoldás is. A pénzügyi jogok biztosa a mai forduló után annyit mondott: egyetlen kilakoltatásnak sem szabad megtörténnie a jövőben. Somogyban tavaly az utolsó negyedévben 146 hitellel terhelt lakást jelöltek kényszerérsekesítésre, ebből 92-t el is árvereztek. Idén ez a szám 172-re emelkedett. A tervezet szerint 127-ből ki is lakoltatnák a benne élőket.

Ha a Parlament elfogadja KDNP javaslatát, akkor a bajba jutott hitelesek akár már idén ősszel élhetnének a magáncsőd segítségével.

Címkék: magán, kdnp, csőd, kilakoltatás, moratórium, gazdaság